ses 1885

entry12 galeri
    2.
  1. cemal sahir ise "kontes mariça"operetini fransız tiyatrosun da bir gece oynayabilmek için arditi'yi çok zor ikna eder.odönem için pek yüksek bir kira olan 120 lirayı ödemeyi kabul eden cemal sahir başarıyla verdiği temsili sürekli hatırlayacaktır.

    "baba kapoçelli'nin idaresindeki 30 kişilik orkestra,orkestra çukuruna sığmamış,müzisyenlerin bir kısmı sahnenin hemen bitişiğindeki localara yerleştirilmişti.bir locada ingiltere sefir-i kebiri sir george clark,onun tam karşısına gelen bir diğerin de ise alman büyükelçisi graf wangeheim ailesiyle oturuyorlardı.finalde perde tam 8 kez açılıp kapatılmıştı."
    yurt dışından gelenler arasında ise ,özellikle 1930 yılında charles boyer rejisörlüğündeki topluluğuyla gelen marie bell çok ilgi görmüştü.1933 yılında,zozo dalmas'ın içinde bulunduğu yunan operet topluluğu da benzeri bir ilginin odağı olacaktı.
    darülbedayi yani şehir tiyatrosu,bir süreden beri sahnelediği operetlein büyük ilgi götmesi üzerine,etkinliklerini"dram"ve "komedi veya operet"ünvanlarıyla ikiye ayırmayı düşünmekteydi.bir salon arandı ve sonunda beyoğlu'ndaki fransız tiyatrosunda karar kılındı.

    ekim 1934 tarihinde darülbedayi operet kısmı fransız tiyatrosunda temsi
    llerine başladı. fiyatlar tepebaşı'ndaki dram bölümüne göre iki - üç kat fazlaydı. dramda 5o kuruş olan koltuklar operet kısmında 150 kuruş ; 300 kuruş olan localar ise 450 kuruştu.

    ilk oyun olarak ekrem reşit rey'in yazıp cemal reşit rey'in müziğini yaptğı. " deli dolu" seçilmişti. cemal reşit rey bir konuşmasında ilk gecenin büyük bir olay haline geldiğini anlatır. hazım körmükçü, vasfi rıza zobu, bedia muvahhit, şevkiye may, muammer karaca, behzad butak, halide pişkin, reşit gürzap başta olmak üzere çok güçlü bir kadro tarafında oynanır operet. özellikle hazım'ın maurice chevalier kılığına girerek söylediği fransızca "clementine" şarkısı seyircileri ayağa kaldırır.

    darülbedayi eski fransız tiyatrosunda ( 1936'da kısa bir süre ayrılmasını saymazsak) uzun bir süre operet ve komedilerini sahneliyecektir. 1942 yılında son olarak "ökse ve sükse" adlı oyunun oynanışılya biten bu dönem içinde 9 operet ve otuz kadar komedi eseri oynanır. "deli-dolu", "üç saat", "maskara", saz-caz", adlı operetleriyle rey kardeşler başta gelmektedirler. ayrıca, selma muhtar takma adıyla nazım hikmet'in yazıp ferdi ştadzer'in bestelediği "bu bir rüyadır", i.galip arcan'ın yazıp mesut cemil'in bestelediği "leyla-mecnun" ve yusuf ziya ortaç'ın yazıp muhlis sabahattin ezgi'nin müziğini yaptığı "aşk mektebi" klasiklerden, shakespeare'in "yanlışlıklar komedyası" ve moliere'in "kibarlık budalası" büyük ilgi görür
    2 ...