sözüm ona limitmiş gibi sunulan ve salakları aldatmanın yolu olan sözde limit ışık hızını, şu an bu yazıyı okuyan herkesin yapabileceği çok, çok ama çok basit bir yöntemle aşmaktır. yöntem, internetteki serverlara ping atma ve serverla aramızdaki mesafe/süre denklemini kullanarak ping hızını, bir başka ifadeyle data hızını hesaplamaya dayalıdır.
hiç bir şey ışık hızını aşamaz, o halde datanın iletim hızı da ışık hızını aşamaz. şimdi. size bunu önce bir serverin kendi süresi üzerinden göstereyim.
şimdi arkadaşlar windos işareti var şu sol altta ona basın. ona basınca komut satırı gelecek. oraya şunu yazın:
ping google.com -t
gelen sonucun ekran görüntüsünü alıp buraya aktarın. hep beraber bakalım ışık hızını aştınız mı, yoksa aşamadınız mı.
ekrandaki reklam alanı olan toskana vadisi'nin konumuzla alakası yoktur. *
neresi çıktı arkadaşlar: kalifornia /united states. şimdi bu yerin bize mesafesini bulmamız lazım. hemen distance.to sitesine giriyoruz, en kolayı bu.
bunun da ekran görüntüsünü almıyim boşuna. aradaki mesafe: 10.789 kilometre.
şimdi demek ki biz, google serverina ping atarkene, 10.789 kilometre mesafeden, 18 milisaniye süresinde pingimiz hedefe ulaştı. bakalım hızımız ne olmuş. şimdi önce mili saniyenin saniyenin binde biri olduğunu hatırlatmamız lazım. bu yüzden sonucu kilometre/saniye bulmak için binle çarpacağız.
data hızımız = 10.789 kilometre x 1.000 / 18 ms = 599388 kms/saniye
ışık hızı neydi? 300.000 kms/sn.
bizim, ışık hızıyla yarışmak gibi bir derdi olmayan, bilgisayarın içinden, sonra kabloların arasından filan, engebeli arazilerden geçen ve hiç bir iddiası olmayan datamzın hızı ne? 699388, yani yaklaşık ışık hızının 2 katı.
eğer bu deneyi siz de yaptıysanız, tebrikler ışık hızının 2 katına ulaştınız. ama einstein öyle demiyor diye üzülecek değiliz.