gwent the witcher card game

entry9 galeri
    2.
  1. Public Beta güncellemesiyle adam olmuş The Witcher kart oyunu.

    Öncelikle şunu belirtmem lazım, Witcher 3'de oturup doğru düzgün gwent oynamadım çünkü üşendim.* Oyunu bitirdiğim sıralarda closed betası duyuruldu, bende koşa koşa keyimi istedim, aldım. ilk zamanında sıfır oyuncuya karşı oyun çok kötü durumdaydı. Verilen desteler pek iyi değil, kağıt textleri karışık, açıklama falan yok, tamamen deneme yanılma yöntemiyle ya da witcher 3 deki deneyiminizle bir şeyler yapıp oynamayı becermeniz gerekiyordu. Open Beta ile tamamen bunu aşmışlar.
    Oyuna bir single player modu eklenmiş. Başarılı bir şekilde oyunun temel mekaniklerini vermiş. Eğer oynamaya niyetliyseniz ve arayüz falan sizi de benim gibi zamanında korkuttuysa bence tekrar şans vermek için oldukça iyi bir zaman. Textler belli bir standarta koyulmuş, kağıtların yanlarında keywordlerin açıklamaları var ve bir şeyler yapmak için gerçekten eli yüzü düzgün desteler verilmiş. Az çok stream izliyordum, neler yapılıyor falan diye, üç aşağı beş yukarı closed beta döneminde metada oynanan destelere benzer desteler veriyor her faction için.

    Aga ben Hearthstone'dan geldim, bana bir Gwent'i anlatsana diyenler için biraz deneyimimle iki kelam etmeye çalışayım oyunu. Competitive mekaniklere girmeyeceğim, bende bilmiyorum çünkü.

    Öncelikle Gwent'in ana mekaniklerinde Hearthstone'a göre terslikler olduğunu kabul ederek başlamak lazım. Bazı alışkanlıkları orada bırakıp gelmeniz şart, yoksa maç kazanma ihtimaliniz dahi yok.
    Board, amaç oyunda boardınızı mümkün olduğunca yüksek skorlu tutmak. Minion trade'i gibi bir durum söz konusu değil. Rakibinizin boardını zayıflatabilir ya da power playler ile öne geçebilirsiniz.
    Kaynak kullanımı Hearthstone'a göre fersah fersah daha çok önem arz ediyor. Çünkü kaynağınız çok kısıtlı. Oyunun belki de Hearthstone oyuncuları için en zor kısmı burası, çünkü Hearthstone'da kart çeke çeke oynamaya alışık olduğunuz için kimi zaman kağıtlardan value almadan tempo için atmak oldukça olası. Burada ise öyle bir şey yapmanız pek mümkün değil çünkü 10 kağıtla başlıyorsunuz. ilk turun sonunda 2 kağıt çekiyor iki tarafta, eğer 1-1 olursa durum 1 kağıt daha çekiliyor. Kart çekmek mümkün ama ödemesi oldukça pahalı. Kart çekmek için Spy adlı kağıtlar var, karşı tarafın boardına bu kağıtları atıp kart çekiyorsunuz. Eğer o turu kaybetmeyi göze almadıysanız çektiğiniz kağıt size çok muhtemelen kağıt dezavantajı olarak geri dönüyor. Ya da bir diğer çekme yöntemi de misal 2 kağıt çektiğinizde elinizden 2 kağıt discardlıyorsunuz gibi mümkün olduğunca nötrleyen bir sistem var.
    Rng, bu oyun ciddi oranda şans faktörünü ortadan kaldırmış durumda. Elinizden saçma sapan kağıtları discard ederek, ya da çok value almayı beklediğiniz bir kağıttan value alamadan harcamak gibi, çok şanslı bir playle oyunu kaybetmek gibi durumlar gördüğüm kadarıyla oldukça az. Çoğu kağıt textinde random kelimesini kullanmıyor. Discardları sizin tercihinizle yapıyorsunuz, yani discard edeceğiniz kağıtları seçebiliyorsunuz, mezarlıktan bir kağıt seçecekseniz, onu elle seçip çalıştırıyorsunuz falan kısacası oyun başındaki planınız neyse onu uygulayabiliyorsunuz. Saçma sapan şans faktörleri oyununuza tecavüz etmiyor. Ha hiç yokta değil, misal clear skies->rally çalıştırdığınızda yanlışım yoksa destenizden rastgele bir bronz ünite çekip doğrudan sahaya indiriyor.

    Desteler tarafında Gwent, çok çok daha esnek. Rarity muhabbeti aynen devam ediyor ancak buna ek bronz, silver ve gold olmak üzere 3 kağıt türü var. Tam emin olmamakla birlikte bu kağıtlardan belli sayılarda destenize koyabilmeniz, hava durumu kağıtlarından etkilenmemeleri gibi gibi bazı ek özellikleri var. 25 ile 40 kağıt arasında sayıda deste yapmanıza olanak sağlıyor.

    Oynanış tarafına geldiğimizde aslında Gwent, çok bilinmedik mekanikler sunmuyor. Hearthstone kağıtlarından örnek vermem gerekirse fire elemental, rampage, demolisher, onyx bishop, flamestrike, patches, sap gibi ve daha fazlası mekaniklere sahip kağıtlar mevcut. Tabi bu kağıtlarında yine random keywordü ile çalışmamaları ve sahada kalmaları oldukça olası olduğu için cidden bu mekaniklerle bir win condition kurmanız olası. Mesela monster destesindeki bazı kağıtlar patches mantığıyla sahaya iniyorlar ve ciddi kağıt avantajı yaratıp kazanmanızı sağlıyorlar. Başka aklıma gelen scoia'tael de onyx bishop benzeri bir kağıtla mezarlıktan bir kağıt kaldırmanız mümkün. Her mezara gittiğinde + buff alan kağıtlarla da maçı kazanmaya oynuyorsunuz. Elle kaldırmayı seçtiğiniz için sırf buna oynamak mümkün.

    Lore anlatma tarafında da kağıtlar oldukça başarılılar. Wild Hunt köpekleri mesela destenizden ak ayaz kağıdı çağırıp doğrudan oynatabiliyor. Witcher 3 oynadığınızda da benzeridir bunun, cold damage yersiniz o kağıtlardan. Ayaz kağıdı da zaten o sıradaki tüm kağıtlara her tur 1 damage bırakmakta.

    Valla Hearthstone oynayanlar için Gwent rng faktörünü kaldırıp daha yeteneğe yönelten bir anlayışa sahip. Alışması ve adapte olması aşırı zor değil, bazı yeni ve benim görmediğim mekanikler var, ama çok fazla da Hearthstone'da halihazırda olan mekanikte beklemekte. Şans vermekte fayda var, özellikle bu ara hearthstone'dan siz de baydıysanız.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük