yazılım mühendisliği

entry69 galeri
    47.
  1. güzel bölümdür. bilgisayar teknolojilerindeki önlenemez yükseliş sebebiyle yazılım sektöründe açık olmaması için bilgisayara alt bölüm olarak açılmıştır. bilgisayar mühendisleri, donanım ve ağ kurulumu gibi konuları da görürken, yazılım mühendisleri sadece yazılıma odaklı çalışırlar. peki farkları nelerdir?

    bilgisayar: donanım, ağ kurulumu gibi olaylardan anlarlar. yazılımdan anlamazlar mı, tabii ki anlarlar ama artık yazılım her yerde olduğu için adamlar yetişemiyorlar ve özellikle 'database', 'kablosuz iletişim sistemleri ve kurulumu' gibi konularda uzmanlaşırlar. yani daha çok donanım kurulumu ve kurulan donanımın bakımından sorumludurlar.

    yazılım: geniş ağ kurulumundan ziyade, amaca yönelik yazılımlar geliştirirler. yazılım mezunları genel olarak, elektronik sistemler ve kullanıcı arasında arayüz oluşturmak(işletim sistemleri/windows/linux vs.), cep telefonları ve diğer elektronik sistemler için yazılımlar geliştirmek, anti virüs ve ağ güvenliği gibi sayısız alanda çalışabilirler. bir diğer uzmanlık alanı ise 'machine learning' diye tabir edilen, yapay zeka yazılımları vs. gibi olaylardır. yapay zeka içerisinde, simülasyonlar ve bilgisayar oyunları sektörü özellikle domine eder.

    temel farkları bu şekildedir. tabii ki ne mühendisi olursanız olun, işin temeli o mühendislik dalını sevmek ve bir şeyler yapma isteğidir.

    daha gerçekçi bir örnek vermek gerekirse: dünyadaki bütün bilgisayar üreticisi firmalar aynı parçaları kullanırlar. anakartlar, işlemciler vs. buna apple firması da dahildir. lakin aynı parçaları kullanmalarına rağmen apple bilgisayarların performansları diğer markalara nazaran çok daha üst seviyededir. işte bunun sebebi bünyelerinde çok iyi yazılım mühendisleri barındırmalarıdır.

    donanım üretmek(işlemci, ram, hard disk vs) pahalı ve çok ileri derece ar&ge bütçeleri gerektiren uğraşlardır. dolayısı ile üretilen donanımları, daha hafif yazılımlar ve daha akıllıca oluşturulmuş algoritmalar ile kullanmak, mevcut teknolojinin etkili kullanımında çok önemlidir. işte yazılım mühendisleri burada devreye girerler.
    4 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük