Sanıldığı gibi 1299 da kurulmamıştır. 1302 doğu roma ile yapılan koyunhisar (bafeus) savaşı ile bağımsız bir beylik olmuştur.
I. Murad devrinde devlet, II. Mehmet devrinde imparatorluk olmuştur.
Kendilerini devlet-î alîyye olarak isimlendirmişlerdir.
Osmanlıların izlediği diplomasi çok incedir. Osmanlıların kurulduğu coğrafya gerçekten genişlemeye çok müsaittir. Öncelikle ilk fetihler gaza politikası nedeniyle bizans üzerine olmuştur. Osmanlılar ilk dönemlerden itibaren balkanlar da ve anadolu da orantılı bir şekilde genişlemişlerdir. Burada karesi beyliğinin ihlakı çok önemlidir.
Osmanlı beyliği karesi beyliğini ihlak ettikten sonra donanma gücüne sahip olmuştur ve ilk fırsatta avrupaya geçilmiştir. Bizanslıların bir armağan olarak Osmanlılara verdiği çimpe (tyzmpe) kalesi ile artık avrupaya geçilmiştir. Çimpe kalesi bu bakımdan çok önemlidir.
Osmanlılar avrupa istilasında bu kaleyi üs olarak kullanıyorlardı.
Devlet, balkanlar da genişlediği gibi anadolu da da genişliyordu.
Artık devlet tehlike arz etmekte idi. Doğu türk hakanlığı olan timur devleti ile batı türk hakanlığı artık karşı karşıya gelmişti.
Yıldırım bayezid istanbul kuşatmasını kaldırıp anadoluya geçti. Anadolu ve türkistan orduları ankara da son derece şiddetli bir çarpışma içerisinde idiler. Savaşı emir timur kazandı ve osmanlıların başı ezildi. Yıldırım bayezid, emir timur'a esir düştü.
Fetret devri başladı. Taht için şehzadeler çarpıştı. Süleyman, musa, mustafa, isa ve mehmet çelebi.
Mehmet I. Çelebi zekası ile üstün geldi ve edirne tahtına oturdu. Uzun zaman geçmişti ancak ankara savaşının yaraları yeni yeni sarılabilmişti. Dünyanın imrendiği şehiri tekrar kuşatmak icab ederdi.
Bunun için fatih II. Mehmet hazırlıklara başladı. Dev toplar döktürüldü ve adına şahi topu denildi. Macar top ustası urbino'nun emeği büyüktür. Büyük gün geldi ve kuşatma başladı. Osmanlı topları bizans surlarını dövüyordu. Bizanslıların müdaafa umudu surlar ile yıkıldı, yerle yeksan oldu.
Fatih, bizans surlarını dövmekle kalmıyor feodalizmi de büyük ölçüde yıkıyordu. Çünkü istanbul kuşatması öncesi toplar savaşlarda düşmana korku salmak için kullanılıyordu.
Ancak topların duvarları yıkabileceğini anlayan avrupa da feodal lordlar düşmüş, merkezi devletler güç kazanmıştır. Büyük imparatorluklar büyük yenilikler getirir. Uncle ben gibi konuşmayı kesmeliyim. Neyse efendim, istanbul ihlak edilir.
istanbul Osmanlıların eline geçtiğinde yeniden imar edilmiş, onarılmıştır. Bu dönemden itibaren osmanlılar sıfatları arasına "kayser-i rum" adını eklemişlerdir.
Bu çok önemlidir. Rum arapçada roma anlamına gelir, kayser ise hükümdar mânâsı taşır. Aslında kayser'in sezar'dan türemiş olma ihtimali yüksektir. sezar da kaysar diye okunur. Bu roma imparatorluğunun mirasına sahip çıkmaktır. Romalılık benimsenmiştir ve roma imparatorluğunun varisi olduğunun iddasındadırlar. Bunu yapan sadece biz Türkler değiliz. Hiç alakası olmamalarına rağmen sadece ortadoks oldukları için ruslar bile roma olma iddasındadırlar. Hükümdarlarına da tsar (çar) denir ki yine sezar'dan gelme ihtimali yüksektir. Ruslar dışında bir de genelde avusturya'nın başında olduğu gevşek cermen birliği var. Kendilerine kutsal roma diyorlar ancak roma ile alakaları yok. Bir kere devlet yüzlerce küçük alman prensliğinden oluşmakta. Roma dediğin merkezi olur, feodal olmaz.
Voltarie kendilerinden şöyle bahseder; "Ne kutsal, ne romalı ne de imparatorluktu" Fatih doğu roma ile yetinecek bir adam değil. Hiç şüphe yok ki gözlerini batı romaya da dikmişti. 1480 de alınan otranto kalesi çimpe görevi görebilirdi. Ancak fatih 1481 de öldü ve türkler kaleyi boşaltmak zorunda kaldı. Cem sultan vakası yüzünden bayezid II. oldukça pasif bir siyaset izlemiştir ve italya istilası ihmal edilmiştir. Daha sonra kanuni döneminde korfu'nun alınması italya istilası içindir ancak ihmal edilmiştir.
Aslında kanuni osmanlının çöküşünü hazırlamıştır. Kanuni bulunduğu dönemin ekonomisini anlayamamıştır.
Devamında kadırgalar, Kürekli olması sebebiyle okyanustan mahrum kalmışızdır. Ayrıca hint okyanusunda kadırga yüzdürmek nedir? Coğrafya bilmiyor musunuz olm?
Dahası osmanlı araplaştı diyenler bariz saçmalıyorlar. Osmanlı arap kültüründen ziyade bizans kültüründen etkilenmiştir. Osmanlı saray musikisi ile bizans müzikleri tıpatıp aynıdır.