Zeki kadın sadece duygusal veya fitne fesatlıkta başarılı olan kadın demek değildir. Erkeğini kullanan veya kendini zekice erkeğine kullandırtan kadınların zekası elbette ki tartışılmaz, zeki olduklarını söyleyebilirim.
Ancak burada tartışılması gereken şey şu, entryleri okurken asla bir newton, graham bell veya tesla çıkmamıştır deniyor, bunu kesinlikle reddediyorum. Çevrem tarafından asla feminist bilinmedim, öyle de değilim zaten, ama araştırmayan ve bilmeyen insanlara tahammülüm Yok ve doğrusunu elimden geldiğince göstermek isterim.
Şöyle ki, Marie Curie aslen Polonyalı ancak çok başarılı bir kimyagerdir. iki farklı dalda Nobel kazanan tek insan ve bu ödülü alan ilk kadın olan Marie Curie, uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfeden, bugün tıpta kullanılan radyoloji ekipmanlarının geliştirilmesini sağlayan bir bilim insanı. Çalışmaları sonucu maruz kaldığı radyoaktive nedeniyle kansere yakalanan ve hayatını kaybeden Curie “bilim için ölen kadın” olarak anılıyor.
Josephine Cochrane, hizmetlisi bulaşık yıkarken en sevdiği porselen takımını kırdığında sinirlenip bulaşık makinesini icat etmiştir. Bugün bekar evlerinde veya annelerimiz tarafından en çok kullanılan ev aletlerindendir.
Grace Hopper, bilgisayarların anası olarak bilinen mucit kadın. Harvard'da 2.dünya savaşından sonra ilk zengin donanımlı bilgisayarı geliştirmek için çalışmış. Dr. Hopper ayrıca, yazıyı bilgisayar diline çeviren “compiler” donanımının da yaratıcısı. Bilgisayar problemleri için söylenen “bug” sözcüğü ve COBOL isimli kullanıcı dostu ticari bilgisayar yazılımında da Hooper’ın imzası bulunuyor. Öldükten sonra bile ödül almaya devam etmiş ve sayısız ödüle sahiptir.
Mary Anderson, 1903 yılında karlı ve yağmurlu yollarda yol güvenliğini sağlamak için araba camı sileceğini icat etti. Bugün arabalarınızda silecekler varsa yine bir kadına borçluyuz.
Hedy Lamarr, gizli iletişim sistemlerini icat etmiştir. 1941 yılında patenti alınmış olan “Gizli iletişim Sistemleri”, radyo dalgalarıyla gönderilen gizli mesajları koruyan bir kodla dalgaları manipüle etmek için tasarlanmıştır.
Stephanie Kwolek, Kevlar denen sert ve dayanıklı, günümüzde kurşungeçirmez yeleklerin yapımında kullanılan materyalin mucidi. 1963’te malzemenin yapısını oluşturan molekül dizilimini üretmiş.
Dr. Maria Telkes, ilk ev güneş enerji sistemlerinin yaratıcısı olan biyofizikçidir.
Hypatia, tarihte bilinen ilk kadın matematikçi. iskenderiye’li matematikçi Theon’un kızıdır. Tıp ve astronomi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinir. Ayrıca felsefe üzerine yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu görüşlerle tarihin ilk kadın filozofu olarak da tanınır. Pagan inançlara sahip olduğu için kilise tarafından öldürülmüştür.
Rosalind Franklin, ingiliz bilim insanı Rosalind Franklin moleküler biyolojinin önde gelen isimlerinden biriydi. Franklin DNA’nın yapısının çözülmesi üzerine yaptığı araştırmalarla biliniyor.
Daha bunun gibi sayısız örnek var, istersem burda sonsuz karakterli entry de girebilirim. Bilim dünyasına kadınların zekalarıyla müthiş katkılar yaptığı gözler önüne serilmiştir umarım.