türkiye neden üretemiyor

entry109 galeri
    12.
  1. türkiyeyi 3. dünya ülkesi olarak tanımlayan arkadaşlara biraz bilgi vereyim. bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. heleki bilmediği bir konuda yorum yapanlara söylenecek söz yoktur.
    türkiye 1. dünya ülkesidir. 1. 2. 3. dünya ülkeleri tanımlamaları, soğuk savaş döneminde amerika ve müttefikleri (demokratik, kapitalist) ülkeler için 1. dünya ülkesi tanımlaması yapılır. rusya, çin ve müttefikleri (kominist) ülkeler için 2. dünya ülkesi tanımlaması yapılır. bu batı ve doğu paktına dahil olmayan tarafsız ülkeler ise 3. dünya ülkesi olarak tanımlanır.

    gelelim türkiyenin neden üretemediğine;
    bunun başlıca sebebi köy enstitülerinin kapatılmasıdır.
    bilmeyenler varsa açıklayayım köy enstitülerinin başlıca görevi, köy öğretmen ve eğitmenleriyle köylerde tarım ve sağlık görevlisi olarak çalışacakları yetiştirmek amacıyla kurulmuş eğitim kurumları olmasıdır.

    bununla beraber tarım topraklarının dağılımındaki eşitsizlik. tarımsal yapıya bir çok büyük küçük özel işletmenin egemen olması. üretim tekniklerinin geri bırakılmış olması. tarımın genel gereksinimi olan gübre, ilaç vs.. ülke içinde tekel fiyatlara satılması, toprağın ıslah edilmemesi, ekonomi politikalarındaki başarısızlık. tüm tarımda gdo lu ürünlerin çoğalması ve ilaçlanması. birçok dış ülkeye sefkiyatlarımızın bu ilaçlar yüzünden geri geldiğini unutmamak gerekir ancak hükümetimizin yaptığı açıklamalara bakılırsa gdo lu ürünler sağlıklıymış...

    son 10 yıldaki düşüşlerden bazı örnekleri vermek gerekirse bunlar başlıca;
    kırmızı mercimekte yüzde 56,
    yeşil mercimekte yüzde 66,
    nohutta yüzde 36,
    ayçiçeğinde yüzde 7,
    soyada yüzde 73,
    kırmızı ette yüzde3,

    ayrıca yurt dışından gelen gıda, elektronik, araba vs.. alınan vergiler devlet tarafından memnuniyet yarattığından dolayı ithalat yapmayı tercih ediyorlar. yani yerli araba falan onları unutun.

    şuanda katar ile arap kardeşlerinin durumunu okumuşsunuzdur haberlerde. katar gibi tarımsal üretimi olmayan çöl ülkesi çevre komşular ve büyük devletler tarafından amargo yerse durumunu az çok tahmin edebiliriz. ancak aynı durum türkiyenin başına gelirse bu ambargoyu çok rahat karşılayabilecek tarımsal zenginliğe sahip ancak hükümetimiz bu zenginliği yok etmekle meşguller zeytin ağaçlarıda buna bir örnek.

    çok eski bir yunan tv programında türkiyede esir tutulmuş iki askeri davet ediyorlar askerlerden biri atatürk ile olan diyaloğunu anlatıyor. atatürk bu askere hep beraber yaşıyorduk. bizler tüketen sizler üretenlerdiniz. ne eksiğiniz vardı daha ne istediniz? diye sormuş buda osmanlının son dönemlerindeki durumuna bir örnek gösteriyor.
    5 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük