günümüzde halen imam nikahı kıyan garip insan

entry48 galeri
    22.
  1. Nikahin neden zamaninda imamlara kiydirildigini ve bugun neden boyle bir uygulamaya ihtiyac olmadigini bilmeyen sade insandir. Efendim, dini nikah diye birsey yoktur, sadece nikah vardir. Nikah, ser'i hukukta tarif edilmis, kurallari ve gerekleri belli olan bir akittir. bilindigi gibi evlilik toplumsal bir muessesedir, yani dunya uzerinde sadece iki insan olsa onlarin bedenen ve yasami paylasmak icin bir araya gelmelerinin adi bizim anladigimiz anlamda bir evlilik olmaz. Evlilik herhangi bir otorite tarafindan "bu iki insan artik tek bir toplumsal birim olusturacaktir, aralarinda bulunan iliski bizim evlilik olarak adlandirdigimiz iliskidir, bu iliskiden olacak cocuklari bu iki insanin ortak cocuklaridir, evlilik esnasinda edinilmis varliklari ortak varliklaridir, bu iki insan birbirinden su noktalarla sorumludur, birbirlerine karsi soyle yukumlulukleri ve haklari vardir, bu herkes tarafindan bilinsin diye biz bu iki insani evli olarak ilan ediyoruz" anlamina gelir.

    Gelelim nikahi imamin kiymasi konusuna. bilindigi gibi islamda ruhban sinif yoktur. din adaminin toplum icindeki gorev ve vazifeleri hristiyanlik ve musevilikteki gibi tanimlanmis ve ayarlanmis degildir. Kisacasi imamlik islamda bir kurum degildir. camide -ki cami de hristiyanlik ile karsilastirildiginda islamda bir kurum degildir- ya da cemaatin bulundugu temiz bir mekanda gerekli bilgiye haiz herkes namaz kildirabilir, sesi uzaklara duyurmaya yeterli olan ve kulagi tirmalamayan herkes ezan okuyabilir, herkes kur'an okuyabilir hatta okumali ve anlayabildigi olcude yorumlamalidir. Ama zaman icerisinde bahsedilen dini fonksiyonlari yerine getirebilmek icin toplumun icerisinden belirli kisiler secilmis ve cemaatin dini ihtiyaclarinin karsilanmasinda one cikarilmistir. Ayni noktalardan hareketle bugun imam nikahi ya da dini nikah dedigimiz nikahi, islam hukukuna gore dini vazifesi olan bir kisinin kiymasi sart degildir. Nikahin gerceklesebilmesi icin kadinin ve erkegin kim olduklarini ve evlilige iradeleri ile karar verdiklerini tastikleyebilecek iki sahitin disinda, bu akdi kayda alacak ve evlilik baginin hayirli olmasi icin temennide bulunacak, yani dua edecek bir akil kisi yeterlidir. Toplum icinde fonksiyonellesen imamlik muessesesi zamanla nikahi da kiyan kisi olmustur. islamda amac evlilik akdinin teyid ve tescilidir, dolayisi ile resmi nikah olarak adlandirdigimiz devletin resmi kurumlarinca gerceklestirilen nikah da islami acidan yeterlidir. Eksik kalmis gibi gorunen hayir duasi evliligin ilan edildigi tum cemaat tarafindan gerceklestirilebilir. Yani Islamin sart kostugu tescil ve ilan resmi nikahla saglandigindan, dini nikahin yoklugu evliligin yoklugu ya da zina anlamina gelmez.

    Hazir baslamis iken resmi nikahin yaninda dini nikahin da yapilmasinin tercih edilmesinden bahsedelim. bu tur bir uygulama mantik ya da hukuki gereklilikle celismedigine gore taraflarin istegi dogrultusunda takip edilebilir, kimseye bir zarari yoktur. Anneler ve babalar kendi bilgileri ve gorguleri dahilinde bu tur bir toreni dini gerekliliklerin de yerine getirilmesi saikiyle cocuklarindan isteyebilir, mahallenin imaminin evinize gelip iki sahit esliginde iki dakikalik bir diyalog sonrasi bir dua okumasi kimsenin incilerini dokmez, anneyi babayi mutlu etmek icin kimilerine * gerici ve sevimsiz gelen bu torene katlanmak odenmeyecek bir bedel sayilmaz.
    6 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük