tüplü dalışta yanlış kıyafet seçimi ya da yanlış mevsimde yanlış noktadan dalış yapmak gibi hataların sonucunda meydana gelebilecek, vücudun yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan vücut sıcaklığının fizyolojik sınırının korunamayarak vücudun hareket kaybı, şuur kaybı, vücudun şoka girmesi gibi durumlar sonucu kişinin amiyane tabirle donma halidir. iki aşamadan oluşur;
ilkinde vücut ısısı 32/33 derece santigrat seviyesine göre düşmüştür.* üşüme, titreme, hareket kaybı, solunumda zorluk çekme gibi belirtileri vardır. derhal önlem alınmalı, vücut ısısı arttırılmalıdır ki, en kolay yolu dalış elbisesinin içine işemektir.
şayet ısı 32 derece santigrat seviyesinin altına düşerse artık vücut üşüdüğünü bile hissedemez hale gelir, kaslarda ve sinirlerde meydana gelen deformasyon neticesinde vücut titremez, yüzemez, yürüyemez. şuur kaybı başlar, mantıksız davranışlar sergilenir ki bu durumda profesyonel tıbbi destek gereklidir. bu durumun tedavisi, "lan bu dondu üzerine sıcak su dökelim iyi gelir" değildir, ancak felç, kalp krizi gibi durumlara sebeiyet verir. yapılacak en iyi hareket vücut ısısı normal olan iki kişi ile beraber aynı battaniyenin altına sokup en yakın sağlık merkezine yetiştirmektir.