evet vermeyi düşünen birisi olarak bu maddedeki değişiklikten ne anladığımı söyleyeyim.
soru: mecliste çoğunluğu elde eden parti ile cumhurbaşkanı'nın partisi ayrı olursa ne olacak? cumhurbaşkanı kararnameleri yasalarla celisemiyor bildigim kadarıyla peki bu durumda ülkeyi kim yönetiyor olacak. asıl çift başlılık bu olmayacak mı?
değişiklik kabul edildiği takdirde cumhurbaşkanı= yürütme organı olacaktır. Tbmm ise= yasama.
tbmm karar ve yeter sayısı 600 mv ne göre 200 mv (1/3) minimum toplanma sayısı, karar da toplanma sayısının salt çoğunluğuna göre alınır. Tek istisna karar çıkması için minimum 1/4 mv adedinden bir fazla yani 151 olmalıdır.
mevcut sistemde iktidar salt çoğunluğu sağladığı için kanun çıkarması çok daha kolay ve uzlaşmaya gerek kalmıyor.
değişiklik kabul edilirse eğer, bu sefer mecliste azınlıkta olan iktidar partisi uzlaşmaya gitmek zorunda kalacaktır.
7 haziran seçimindeki tablo ile cumhurbaşkanlığı sisteminin geldiğini farz edelim. ve akp nin başkanının da cumhurbaşkanı olduğunu varsayalım.
bu durumda çıkarılacak her kanun için cumhurbaşkanı uzlaşmaya gitmek zorunda kalacaktı. TBMM nin gücü burada daha çok ortaya çıkmış gözüküyor. Eğer uzlaşmaya gitmezse ya mevcut kanunlarla devam edecek iktidar ya da seçime gidecek fakat bu sefer de 2 dönem hakkından birinden vazgeçmiş olacak.
Eğer 7 hazirandaki durum ile bir koalisyon hükümeti çıksaydı bu sefer iktidar, sadece ortağı olduğu partinin hoşuna gidecek kanunlar çıkarabilecekti. Diğer partilerle uzlaşamayacaktı.
Benim anladığım budur. Kimseyi ikna etmek için yazmadım.