kırım bağımsız olduğunda doğmasına yüz yedi yıl, rus işgaline uğradığındaysa doğmasına doksan sekiz yıl vardı.
avusturya zaten fiilen yönetmekte olduğu yenipazar sancağını işgal ettiğinde yirmi yedi yaşındaydı.
ingiltere mısır ı fiilen işgal ettiğinde bir yaşındaydı. kıbrıs ingiltere ye kiralandığında-ingiltere ye toprak kiralayıp geri alan var mı acaba- henüz doğmuştu.
fransa cezayir i işgal ettiğinde daha doğmasına elli yıl vardı. aynı fransızlar tunus u işgal ettiler, osmanlı yönetimi bu defa protesto bile etmedi, bazı iddialara göre mithat paşa ya karşılık verdi. bu olay da tam mustafa kemal in doğduğu sıralarda oldu.
bir gün italya gelip trablusgarp ı işgal etti. ittihatçılar bu defa tepki gösterdi ve ingiltere, mısır ı osmanlı askerlerine kapadı. böyle olunca oranın halkını örgütleyecek subaylar gizli kimliklerle trablusgarp a geçip direniş başlattılar ama bu da suç oldu. ittihatçılar mesela kapitülasyonları da kaldırdı, bu da suç oldu. mustafa kemal savaşınca bu suç, osmanlı devlet erkanı cezayir i filan savaşmadan bırakınca başarı.
girit i aldığımı fiyattan satarım dedin, sonra bedavadan elden çıktı ve laf edemedin. sonra gidiyorsun varsa yoksa 12 ada.
çanakkale savaşı nda sadece mustafa kemal savaşmadı; esat paşa vardı vehip paşa vardı diyordun. neredeydi lan o vehip paşa kurtuluş savaşı verilirken? ben sana söyleyeyim, trablusgarp ta sunûsi şeyhlerine askeri danışmanlık yapıyordu.
önce bir düşün bakalım kurtuluş savaşı sonlandığında adalarda nüfus neydi, ne kadar müslüman yaşıyordu, bu sorun lozan da çözülmesi gereken bir sorun muydu diye.
ha, şunu da ekleyeyim: kösedağ savaşı vuku bulduğunda da doğmasına yaklaşık altı yüz elli yıl vardı.