Müslüman olup inancını araştırma/sorgulama Sorgulama isteği olan herkes mealini okuyor olmalıdır diye düşünüyorum. mevcut durumda okumayı-araştırmayı engelleyecek bir şey yok. ama şu olay yaşanıyor: meal yetmediğinde Tefsir e başvurmak istiyorsunuz, tefsir eden uzmanlardan hangisine güveneceğinizi şaşırıyorsunuz (bilmediklerimi tenzih ederim). çünkü elini atsan tarikat ehline çarpıyor ve Tasavvuf ehli, Kur'an-ı Kerim'i söylenmiş olup olmadığı net olmayan hadisler ile de yorumlayabiliyor(tefsir konusunda) ve bu da akıllara şu soruyu getiriyor: Kur'an'da onlarca kez bu kutsal kitabın bize yeteceği ve islam'ın bu Kitap ile nurunu tamamlayacağı belirtilmiş. o halde neden farklı tefsirler bulunuyor?
şunu da belirtmekte fayda var, tefsiri yapan ilahiyatçıların-alimlerin vs. elbette sünneti araştırarak ayetleri yorumlaması doğaldır, çünkü Kur'an ayetleri toplamda 23 senede indirilmiş ve Kur'an'da anlatıldığı üzere vahyin geliş zamanı genelde bir olay üzerine ya da ilgili olayın öncesine denk gelmiş. Örneğin; hangi sureydi hatırlamıyorum büyük ihtimalle Bakara suresi idi; ilgili surede Müslümanların Bedir savaşını kazandıkları ve tabiri caiz ise müslüman ordusu Uhud savaşında peygamberin komutasında olduğu halde, savaş sırasında peygamberin emri dinlenmediği için tam bir başarı elde edilemediğinden bahsediliyor. ama ilgili ayetin mealinden direk bütün olaya hakim olmamız mümkün değil. çünkü bu olayın bir öncesi-olay esnası-müslüman tarafı için bir sonucu-müşrikler için sonucu-her hayırda bir şer yahut her şerde bir hayır olması olayı vd. gibi gibi yaşanmışlıkları ve kıyamete kadar devam edecek etkileri var. ve daha benim okuyup idrak edemediğim anlamları da vardır elbette. dolayısıyla bu alimler-uzmanlar, bir tarih araştırmasına soyunuyorlar; çünkü öyle ayet var ki tarih bilmeden anca ''Allah Allah, bu ayet neyi anlatıyor?'' dersiniz. çünkü haklılar, çünkü her ayet bir derya adeta. anlamayı gerektiren o kadar şey var ki, arapça öğrenip Kur'an okunsa dahi Allah'ın Kur'an'ı idrak etmeyi kula nasip edip etmemesi meselesi de var.
elbette objektif davranarak görevini icra eden uzmanlarımız da var, Allah onları eksik etmesin ve Allah onlara hayırlı uzun ömürler versin. henüz niyetlendiğim tüm eserleri okuyup araştıramadım; ancak Emre dorman ve caner taslaman adlı iki uzmanın bilimsel yaklaşımları dikkat çekiyor. çünkü birazcık tasavvuf biraz tarikat kitapları okumuşluğunuz ve anlamışlığınız var ise, ve Kur'an'ın mealini bir kez okumuşluğunuz var ise -farkındalıkla, anlıyorsunuz ki Kur'an bu ikisinden de çok farklı. bu ikisi Kur'an'dan beslenmeye çalışmış, kimisi başarılı olmuş(çünkü sadece Kur'an'ı anlatma peşinde), kimisi eserinin önsözüne 'Bu Tanrı'ının vahyidir', 'Bu yazılanlar bana ilham olarak geldi' gibi cümlelere yer vererek baştan kaybetmiş, ama popülaritelerinden ve okumayı sevmeyen takipçileri yüzünden bu yüzyıla kadar neredeyse Kur'an'dan daha çok sayılmışlar-sevilmişler(Allah affetsin). çünkü Kur'an okumak bizlere zor geliyor, düşünüyoruz ki hazırda bir şeyh de var Kur'an'ı anlatan. abdestli namazlı koskoca hoca yalan söyleyecek değil ya? halbuki Kur'an defalarca '' Kur'an'dan sonra hiçbir kitabın vahyedilmediğini, vahyedilmeyeceğini '', '' son peygamberin Hz. Muhammed (s.a.v.) olduğunu '' belirtmiş ayetleri ile.. insanlık ve müslüman cemiyeti açısından çok acıklı bir durum ve böyle bir cahillik Allah'ın hakikaten de sonsuz sabır ve rahmet sahibi olduğunu ispatlıyor..
toparlayayım efenim. Hal böyle olunca, bunları farkeden bir insan, tefsir araştırmasına girerken bile bilmeden şirke girmekten pekala korkabilir. ben işin uzmanı değilim, ilk kez hayatımda böyle bir işe girişiyorum ama kimi araştırsam genelde ya bir tarikate mensup, ya da ilgili ayeti yorumlamada referans alınan hadis kaynakları güvenilir değil. her biri ayrı ayrı sevdiği saydığı hocasına danışmış olmalı ki bugün elimizde kalan birbirinden farklı yüzlerce tefsir.
insan ömrü Allah isterse elbette her şeyi anlamaya yeter. ancak her şeyi -dünya hayatını bırakmak gerekir ve sadece araştırmak yetmez, o ilme talip olmak ve Allah'ın bunu nasip etmesi gerekir. ilme talip olmak yürek ister.
velhasılı kelam, kur'an türkçe okunabilir. ama yetmez.