meditasyon

entry74 galeri
    45.
  1. Meditasyon konusu bir çok açıdan yeni başlayanlarda soru işaretleri uyandıran bir alan. Günümüzde bilgi yoğunluğundan kaynaklı olarak oluşmuş akıl karışıklığı insanları düşünmekten alıkoyabiliyor ya da düşünme konusunu tam bir işkence haline getirebiliriyor. Aslında doğru düşünme alışkanlığını geliştirmek nasıl olur diye sorarsak, bunu meditasyonla öğrenebiliyoruz.

    Meditasyonlar bir yandan da kavramların yozlaşmasını engelleyebiliyor. Günümüzde ideolojilerin yozlaşmasının en temel sebeplerinden biri mevcut durumun ihtiyaç duyduğu ideolojiye ve ilgili değer-fikir-kavramlara yeterince meditasyon yapılmaması, üzerine yoğunlaşılmaması olarak görülebilir. Yanlış anlayış ideolojik sistemlerin de yanlış katılaşmasına sebep olarak toplumu aksayan sistemlerin içinde gaflete düşürebilir. Bunu engellemenin yolu bütüncül çözümlere yoğunlaşmaktır. Meditasyonlarda da dertlere çare arayışı önemli bir görgüdür.

    http://www.lorinroche.com/ …/meditation-etymology.html

    Etimolojik bir kelime analizi de güzel bir kavramsal yerleşme sağlayabiliyor. Ama bu formu inceleyerek mana boyutuna ulaşmak için bir araç. Meditasyon denildiğinde aklım haliyle Orta-Merkez-Aradaki anlamlarına gelen Latincede Medius, Media, Medium sıfatına gidiyor. Meditasyonda da bir konuyu merkeze alıp odaklanmak var. Bunun dışında kalan konuları düşünmediğimizde haliyle meditasyon nesnesi zihinde yoğunlaşıyor ve katılaşıyor. Bunun bir ileri aşamasında meditasyondan derin düşünceye ve bütünleşmeye, vahdete geçiş var.

    Hayat içinde yapılan meditasyon çalışmalarının etkisiyle odak o kadar yoğunlaşır ki odaklanan odaklandığı ile (Kavram, Tanrı, idea, Niyet) ile bütünleşir, bu noktada Samadhi-Fenafillah-Nirvana denilen durum olur, bu halden sonrası daimi ve hayata yaygın bir meditasyon halidir. Bu sadece oturup meditasyon yaptığımız esnada gelen bir hal değildir, kalıcıdır ve gün içinde de olabilir. Nirvana yolunu açan şey aslında yoğunlaşma ardından yapılan eylemlerdir. Bu yüzden ilahi Kaynağa veya Sonsuz Yaratana ilk Dharana-Odaklanma Başarısı yaşamasıyla gökten yedi kat düşmüş gibi olanlar çoktur. Çünkü eylemler de düşünceleri akıldan evrene geçiriyor, bu da aydınlanmayla birlikte gelen karmik sorumlulukları taşıyor. Kur’an’da Kavimlerin Helak Olması veya Lemurya-Atlantis Dönemlerindeki Global Yıkımları günümüzün bakış açısıyla sembolik paralel bağlantı kurarak taşıdığımızda; inanç içinde boğulmak ve aklın mevcut dönemdeki problemlere çözüm üretememesi olarak da yorumlayabiliriz. Burada öze giden yol tıkanmış ve haliyle bu yanlış inançlardan doğan yıkım Tanrının onları helak etmesi olarak gözükmüştür. Aslında Hayatın ardındaki sebep olarak görebileceğimiz Tanrının hakikatinden cayma kusuruna gidilmesi toplumları yıkıma götüren şey olduğu da burada görülmeli. Bu açıdan Bilim, Tıp, Şifa, Felsefe, Teknoloji ve Sanat gibi uğraşlarda da bu bağı koruması açısından Yoga-Simya-Maji-Tantra-Kadim Bilgelik uğraşları önemli bir olumlu güç oluşturur.

    Dünya’ya yaygın olarak Kadim Bilgelik Geleneklerinde ve Modern Öğretilerde bunu açıklamaya dair bir çok disiplin mevcuttur; Tasavvuf, Tıbbı Nebi, Kabalah, Maji, Tao, QiQong, Tarot, Ayurveda, Yoga, Tantra, Gizem Kültleri-Tarikatler-Cemiyetler ve Öğretileri, Hermetizm, Ezoterik Psikoloji, Theta Healing, Thelema, Şamanizm, Vedanta, Yükselmiş Ustalar ve diğerleri. Bu öğretiler arasında önemli hakikat dayanağı olarak birbirlerini onayladıkları yerler bir merkeze doğru işaret oluşturabiliyorlar. Bu sayede Hakk Dinler içinde ortaya çıkmış Ruhsal Anlayışın içinde derinleşilmesiyle Hakk Bilgisi ve irfan olarak Kaynaktan bir akış devam edebiliyor.
    0 ...