türkiye'de resmi olarak sayısı bilinmeyen, bir yerden bir yere uzun süre kalmak üzere yerini değiştiren insanlardır. bugün dünyada hiç olmadığı kadar fazla göçmen bulunmaktadır. yapılan araştırmalara göre yalnız tarlabaşı'nda 2-3 bin göçmen vardır. iranlı, ıraklı, afgan, sudanlı, zahireli, zimbabweli, somalili göçmenlerin ülkemizde yaşandığı bilinmektedir.
göçmenlerin zorunlu olarak ülkesinden ayrılmak zorunda kalanları vardır. bu insanlara mülteci denir. kayıt dışı çalışan göçmenler ucuz iş gücü olarak görüldüğü için, birleşmiş milletler cenevre sözleşmesinde yer alan mülteciler yasası birçok ülkenin kabul ettiği bir yasadır. türkiye'nin bugün bu yasaya çekinceme koymasının sebebi ise ekonomisinin buna müsait olmamasıdır. ayrıca ülkemizde ucuz iş gücü elde etmek çok kolay olduğu için mültecilere gerek kalmamaktadır.
ayrıca göçmenlik türkiye'de üniter devlet yapısının ve milliyetçiliğe yönelik kuruluş ideolojisinin oluşmasında önemli bir etkendir. çünkü kaybedilen topraklardan gelen insanlar tamamen türk bir yapının içinde olmak istemişlerdir.