sürü psikolojisi

entry178 galeri video3
    32.
  1. Normalde sadece sürü halinde dolaşan hayvanların karakteristiği olması gereken bir olgudur *. Normalde dememin sebebi, insanların kendilerini diğer varlıklardan üstün ve her konuda farklı görmesidir. Eğer ortak tek bir noktası varsa egosu sarsılacaktır. Bu apayrı bir konu. Neyse...

    Bir toplumda herhangi bir konuda fikir alışverişi sağlanırken, diğer insanlar aynı fikri söyledikçe, en son fikrini beyan edecek kişinin değişmez kanun olarak gördüğü doğrular bile kişiye yanlış gelir. Bu pek tabii ki sürü'yle etkileşimin sonucudur. Bana göre çoğulcu toplumların, daha doğrusu demokrasi olayının başladığı yerdir, sürü psikolojisi. Tabii ki demokrasi kelime anlamı olarak, "halkın egemenliği"ni karşılasa da; bu kadar basit bir psikolojiyle yumurtlanmış olması, insan ırkının ne derece hayvansal içgüdülerle dimağını besleyen bir varlık olduğuna ispattır.

    Tabii ki demokrasi dediğimiz olayda, karşı taraflar vardır. Sırf çoğunlukta olan tarafın dedikleri salt, sahih tespit ve doğrulardan değildir. Fakat insanların inancı bu yönde eğilir. Sürü psikolojisi dedik ya... Bu düşüncenin de en güzel örnek cümlesi; "Herkes böyle diyorsa doğrudur"dur. Bu şekilde düşüncesinin tarafını bırakıp bir anda, istatistikçilik oynar insan. Yanlışın yapılma olasılığı azalır.

    Bizi bu "toplumcu" yaşama iten de eski çağlardaki beslenebilirliğimizin, yalnız sürebileceğimiz yaşamın kısa ve kısıtlı olmasıdır. ilk insan ortalama 18 yaşına kadar yaşayabilirken, günümüzde ki komün halinde yaşayan insan ırkı hayat standardını yükseltmiştir. Yani her doğru, her iyi sonuç, insanların bir arada olduğu zamanlarda çıkmıştır (düşünceye göre tabii ki, her zaman "doğru" yoktur). Tabii ki insanlar daha sonra bu birlikteliği konum ve benzerlik doğrultusunda bozmuş ve yeniden aranılan şartlara bağlı oluşturmuştur (*).

    Bu gruplaşmalara devlet, ırk falan da diyebiliriz. Bunun sonucu herkes kendine, kendi benzerleriyle bir sistem kurmuş ve kendini tehlikelere karşı korumayı amaç edinmiştir. Eskiden olduğu gibi "insana en çok zarar veren şey başka bir insandır" vecizesini ortaya çıkaracak aklımız, bunu düşünsek bile anlatabilecek yetimiz yoktu. işte korkulan; insanın insana zarar vermesi bu şekilde engellenmeye çalışılmıştır. Çünkü akrabalık, kardeşlik ve aynılık duyguları ile bağlı olmak farklıdır zannedilmiş. Oysa ki özelliklerine bakmadan söyleyebiliriz ki; insan hayvani dürtüleriyle hareket eden zeki bir hayvandır.

    -kendi yazılarımdan alıntıdır-
    0 ...