son çıkan petrol yasasını okumadan yorum yapanlar, olası ihracatın nasıl yapılacağından bihaber oldukları olaydır.
karadeniz'de ortaklaşa petrol aradığımız şirket petrobras, brezilya'nın ulusal petrol şirketidir. aman ulusal demeyelim, "ulusal" kelimesini kullananlar yanıyor bu günlerde. "millî" diyelim biz. yapılan anlaşma şudur ki, sondaj masraflarının tamamı petrobras tarafındanh karşılanıp, çıkan petrol ve doğalgaz %50-%50 paylaşılacak.
diğer yandan tpao genel müdürü demiş ki; "venezuella'nın da özel şirketlerden çok ulusal şirketlerle çalışmayı tercih ettiği işaretini vermektedir, orada bizim için fırsatlar olabilir" kendisine sormak isterim, kendi ülkemizde bile sondaj yapamayan bir kurum -eğer teknolojisi yetiyorsa, yapabiliyorsa benim ülkem için neden %50-%50 anlaşma imzalıyor?- venezuella'da kimlerin taşeronluğunu yapacak veya kimin kazma kürekçiliğini yapacak? ha yok, varsa teknolojimiz, bizim de "millî" şirketimizin yurtdışında iş yapmasından gurur duyarız fakat, teknolojin varken, benim ülkemde shell, bp lehine yaptığın anlaşmalar nedir?
evet türkiye ihracatçı ülke labilir, hatta bugün çıkardığı petrolle bile olabilir! nasıl olabilir peki? yeni petrol yasası, ülkede çıkarılacak petrol ve doğal gazın bir bölümünün ülke ihtiyacını karşılanmasında kullanılacağına ilişkin kuralı içermemektedir. savaş durumunda bile ihtiyacımıza cevap verilmeyebilir. eski yasada karada çıkanın %65'i denizde %55'i millî menfaatler için kullanılması kuralı kaldırılmıştır. yani bugün türkiye'de çıkarılan -bakın çıkardığı demiyorum- petrolün tamamı ihraç edilebilir, biz de işlenmiş olarak dışardan satın alabiliriz, bp ülkemden çıakrdığı petrolden 1 varil bile ülkeme vermeden, başka bir ülkeye satabilir. bu durumda tabiki ihracatçı olursunuz! yine yeni yasa ile işletme ruhsatlarının süresi 30 yıla çıkarılmış 2 defa da 10'ar yıl uzatma hakkı tanınmıştır. acıdır ki, dünya'da böylesine yasalar ırak, suudi arabistan, kuveyt gibi ülkelerde bulunmaktadır. özel firmalara izin veren ülkelerin hiçbirinde bu kadar uzun vadeli ruhsat tahsisi yoktur! ayrıca eski yasada ruhsat alındığı tarihten itibaren 3 yıl içinde sontaj açma zorunluluğu varken, bu yeni yasayla kaldırılmıştır. tpao'nun devlet adına arama yetkisi yapması kaldırılmıştır acıdır ki, dünya'da bunu yapan tek ülke ürkiye. ulusal pardon millî şirketinin elinden yetkisini alan üstelik onu özel şrketlerle aynı statüye koyan, hiçbir ayrıcalık ve petrol sahalarıyla ilgili olarak öncelik tanımayan tek ülke türkiye'dir. eski yasadaki "millî menfaatlerin korunması" hükmü tamamen kaldırılmıştır, petrol çıkaran şirketler en fazla %40 vergi ödeyeceklerdir. ötv, kdv gibi vergilerle birlikte birçok şeyden %40'ın üzerinde vergi alınan vatandaş demek ki, milyar dolarlık şirketlerden daha zengin. tüm kotalar kaldırılarak herhangi büyük bir şirketin ülkemin petrol sahalarında tekel olmasına imkan verilmiştir. tpao'nun tüm ayrıcalıkları kaldırılırken, büyük şirketlerin ülkemin kanını emmesi ilginç olsa gerek.
ayrıca tpao'nun özelleştirilmesi bile düşünülmektedir mevcut iktidar tarafından. petrobras, pdvsa, cnpc dünyada değer kazanırlarken -brezilya, venezuella ve çin'in ulusal şirketleridir, hatta petrobras ülkemde de arama yapmaktadır- bemim ülkem ulusal şirketini exxon mobile, shell, bp, total'den birine vermek için uğraşacak. belli mi olur belki de başka bir ulusal şirket satın alır!
rezervin iç piyasaya verilmeden tamamının yurtdışına satılması imkanı verilmiştir. dolayısı ile ülke elbette ihracatçı olabilir doğal olarak!
brezilya'nın "millî" şirketi petrobras ülkemde petrol çıkarırken bundan mutlu olanlar, sakın ulusal şirketlerimizin büyümesine kulp takmasınlar! sakın ulusal şirketlerimizin özelleşmesini talep etmesinler! eğer bu çelişkiyi yaşıyorlarsa, aynaya bakıp iş birlikçi yüzlerine bakabilirler!