turkiye nin petrol ihrac etmesi

entry4 galeri
    1.
  1. TPOA Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'deki büyük petrol rezervlerine dikkat çekerek, Karadeniz'deki alan tam kapasite ile faaliyet gösterdiğinde Türkiye'nin net petrol ihracatçısı hale geleceğini söyledi.
    ingiliz Ekonomi gazetesi Financial Times tarafından yayınlanan açıklamalarında Mehmet Uysal, TPAO'nun iddialı büyüme planlarına ilişkin bilgi verdi. Gazete de, söz konusu planların gerçekleşmesi halinde TPAO'nun "Önemli bir Ortadoğu oyuncusu" haline geleceği yorumunu yaptı.

    -TAM ÜRETiM 2015'TEN iTiBAREN-

    Türkiye'nin Karadeniz sahillerindeki büyük petrol rezervlerine ilişkin bilgi veren Uysal, "Sismik araştırmalar, 10 milyar varillik rezervlerin olduğunu gösteriyor" dedi. Uysal, "ilk kuyu 2010 yılında açmayı ve 2015 yılından sonra tam üretime ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

    TPAO'nun Karadeniz'deki de faaliyetlerini, derin suda arama ve kuyu açma faaliyetleri konusunda tecrübeli olan, Brezilya'nın Petrobras şirketi ile işbirliğini de gerçekleştirmeyi planladığını da anlatan Uysal, Petrobras ile Karadeniz ile ilgili beş yıllık bir anlaşmanın bulunduğunu da anlattı. Söz konusu anlaşmanın Türkiye'nin Batı Karadeniz sahillerindeki iki bloku kapsadığı belirtiliyor.
    Uysal, "Şimdiye kadar Petrobras, mevcut anlaşma çerçevesinde 400 milyon dolardan fazla bir yatırım yaptı ve anlaşma genişletildiğinde yatırımlarını artırmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

    -"KARADENiZ'DEKi BULGULAR CHEVRON VE BP iÇiN DARBE"-

    Financial Times de, TPAO'nun Karadeniz'deki petrol bulgularının bölgede rezerv olmadığına inanarak, TPAO ile ortak çalışmalarından vazgeçen Chevron ve British Petroleum için "darbe" olduğunu vurguladı.
    Karadeniz'deki bulguların Hazar Denizi ve Ortadoğu bölgelerinde Türkiye'ye petrol satanları da etkilemesi beklendiği belirten gazete şunları yazdı:
    "Sayın Uysal, yeni petrol alanının, tam kapasite ile çalıştığında, geçen yıl petrol ithalatı 33 milyon tonu bulan Türkiye'yi büyük bir petrol ithalatçısından net ihracatçısına dönüştüreceğini de tahmin etti."

    -LiSTE SORUNU AŞILDI-

    Financial Times, TPAO'nun geleneksel olarak faaliyetlerinin Türkiye'nin güney ve doğu bölgeleriyle sınırlı kaldığını ancak Türkiye'nin doğusundaki ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle seçeneklerden yoksun olmadığını diye yazdı.
    Buna karşın Irak'a faaliyet göstermeye davet edilen uluslararası şirketler listesinde TPAO'ya yer verilmediğini anımsatan gazete, bunun Türkiye'nin Kuzey Irak'taki operasyonlardan kaynaklandığı sanıldığını da yazdı.
    Ancak Mehmet Uysal, bu sorunun aşılacağı inancını dile getirirken "Kısa bir süre önce Bağdat'taydım ve bana listeyi geliştirmeyi planladıkları söylediler" diye konuştu.
    Financial Times, TPAO'nun Shell ile olan ortaklığı nedeniyle Irak'ta bir rol oynamasının kesinleştiğini belirtikten sonra TPAO'nun iran'da Güney Pars gaz alanında faaliyet göstermesine olanak veren Türkiye-iran anlaşması ve
    TPAO'nun kısa bir süre önce Suriye petrol şirketiyle vardığı mutabakata da dikkat çekti.

    -SURiYE'DEKi REZERVLER ÖNEMLi FIRSAT -

    TPAO Genel Müdürü de, Suriye'de yeni rezervlerin bulunması konusunda "önemli fırsatlar"ın bulunduğunu belirtirken Venezuella'nın da özel şirketlerden çok ulusal şirketlerle çalışmayı tercih ettiği işaretini verdiğini anımsatarak "Orada bizim için fırsatlar olabilir" dedi.

    http://www.haber7.com/hab...-ihrac-edecek-mujdesi.php
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük