yaklaşık 10 yıldır gündemde olan konu.
sürekli konu gündeme geliyor, lakin iktidar partisinden bir açıklama da yapılmıyor.
muhalefet de konuyu dillendiriyor, ama onların da bir bilgisi yok.
her neyse.
son derece rezil bir durum bizim için.
aşağıdaki yazıda bu işgal edilen adaları, bu adaların gerçekten işgal altında olup olmadığını, bu konunun abartılı olup olmadığını ve ne yapmamız gerektiğini incelemeye çalışacağım.
----------------------------------------------- not1: peşinen söyleyeyim ki hükümet yanlısı değilim ve bu yazıyı tarafsız olarak yazıyorum.
------------------------------------------------
işgal altında olduğu belirtilen adaları iki ana kategoride inceleyebiliriz.
işgal altında olan bu adalardan ege adalarının çoğu kıyılarımıza çok yakın adalarken, girit çevresindeki adalar türkiye'nin hakimiyeti altında olamayacak kadar uzaktır.
ege adaları içinde işgal altında olan adaların bazıları ise yakınlarında bulundukları daha büyük yunan adalarının hinterlandına dahildir ve bunlarda da türkiye'nin hakim olması teknik olarak mümkün değildir.
şimdi haritalar ile bu adaları ve konumlarını inceleyelim.
---------------------------------------------------
•keçi adası;
bu işgal altındaki adalardan en önemlilerinden biri bodrum açıklarındaki keçi adası.
bu keçi adası bizim bodrum-turgutreis'e sadece 3 mil uzaklıkta. kalymnos ve kos adalarının tam ortasında, büyüklük olarak da avşa adası büyüklüğünde bir ada.
•kalolimnos adası;
keçi adası'nın 3 mil kadar kuzeyindedir. bodrum-gümüşlük'ün de sadece 3 mil açığındadır.(görsel1)
kalolimnos adasında yerleşim yoktur.
•sakarcılar adası:
kos'un güneyinde, datça yarımadası'nın en batısındaki knidos antik kenti'nin 6 mil batısında olan yunanca gyali(yalı) adası olarak adlandırılan ve üzerinde yerleşim bulunan adadır.
•nergizcik adası ve marathi adası:
işgal altındaki iki komşu ege adasıdır.
bu adalar hakkında türkçe bir bilgi bulamıyoruz ne yazık ki.
nergizcik adasının yunan idaresi altındaki adı arkoi'dir. https://en.wikipedia.org/wiki/Arkoi
marathi ise marathos olarak anılmaktadır.
adalar türkiye kıyısına 15 mil kadar uzaklıktadır.
her iki adada da yerleşim vardır.
•bulamaç adası; ise nergizcik ve marathi'den daha doğuda ve türkiye anakarasına daha yakındır.
yunanistan yönetimindeki adı farmakonisi'dir.
bulamaç adasında yerleşim yoktur.
•hurşit adası, fornoz adası ve eşek adası: samos'un güneyinde kalan iki ada.
her üçünde de yerleşim vardır. hurşit adası yunanca fournoi, fornoz adası Thymaina, eşek adası ise Agathonisi olarak adlandırılmakta.
zaten bu adaya "eşek adası" ismini vermemiz de bu adalara verdiğimiz önemi gösteriyor.
türkiye'nin elinde onlarca eşek adası var. ama bu ada en büyükleri.
•Koyun adası:
sakız adası ve karaburun yarımadası arasına sıkışmış ve kıyılarımıza sadece 2 mil mesafedeki ada.
yunanca Oinousses olarak bilinmektedir ve adada yerleşim mevcuttur.
not2: işgal altındaki diğer adalara bakacak olursak, koçbaba ve ardacık adaları diğerlerine nazaran türkiye anakarasına epey uzaktır yakın adalarda hakimiyet kuramamışken bu adaların türkiye kontrolünde olması teknik olarak mümkün değildir. bu nedenle bu adaları "işgal altında" diye adlandırmak mantıksızdır.
•venedik kayalıkları; egeo pelagos olarak adlandırılan bu kayalıklar, çok küçük kayalıklardır ve yunanistan anakarasına daha yakındır. bu sebeple bu kayalıkların da hakimiyeti teknik olarak mümkün değildir.
•gavdos; ege denizi'nin en güneyindeki adadır. buradan sonra akdeniz başlar ve güneye doğru en yakın kara afrika kıtasıdır (derne ve tobruk arası) gavdos'ta yerleşim vardır ve önemli bir turizm adasıdır.
•koufonisi; girit'in güneydoğusunda üzerinde yerleşim bulunmayan adadır. 1820'li yıllarda yunanlar adaya ayak basmış ve adada bulunan 30 kişilik yeniçeri birliğini katletmiştir, bu 30 yeniçeriden sadece 3 tanesi kayalıklara saklanarak kurtulabilmiştir.
•gaidhouronisi; girit'in güneyindeki küçük ada. üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.
--------------------------------------------------------------
"işgal altındaki adalar" incelendiğinde bugün bu adalar içinde türkiye'nin hinterlandına giren sadece 8 adadır.
koyun adası, eşek adası, bulamaç adası, keçi adası, sakarcılar adası, nergizcik adası, marathi adası ve kalolimnos adası.
işgal altında olan diğer adalardan;
•hurşit ve fornoz adaları samos adası'nın hinterlandındadır.
•koçbaba ve ardacık adaları da istanköy-kilimli-telos ve istanbulya adaları'nın arasında olup bu adaların hinterlandındadır.
•girit çevresindeki 5 ada da girit hinterlandındadır.
işte bu yukarıdaki adalarda hak iddia edebilmemiz için kıyılarımıza çok yakın olan samos, kos, kilimli, telos gibi adaların da hakimiyetimiz altında olması gerekir.
oysa ki bu büyük adalar uluslararası antlaşmalar ile yunanistan'a bırakılmışlardır.
kıyılarının hemen dibindeki adalara, eşek, koyun, keçi, at, köpek, inek gibi isimler verip bu adaları önemsemeyen bir milletin bugün "yunanlar adalarımızı işgal etti" deme hakkı ne yazık ki yoktur.
ve ne yazık ki bu adalar bazı uluslararası antlaşmalar imza edilirken kayda geçirilmemiş, zabıt tutulmamış, önemsenmemiştir.
koskoca limni adasını zabta almayı unuttuğumuz gerçeği hatırlanacak olursa, limni adasından kerelerce ufak olan bu adaların da kayda geçirilmemiş olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
oysa önemsenmeyen bu adaların her biri bir uçak gemisidir.
şimdi, şu an için bizim yapacağımız yegane hamle ivedilikle bizim kıyılarımıza fevkalade yakın olan yukarıda bahsi geçen 8 ege adasına asker çıkarıp bu adaların kontrolünü alıp uluslararası arenada haklılığımızı delillerle savunmaktır.
lakin iş bu 8 ada içinden en büyüğü olan keçi adası'na birkaç gün önce yunan cumhurbaşkanı çıkıp adeta bize nazire yapmıştır.
nihai neticede ege denizindeki sakız, samos, kos, kilimli, telos, istanbulya ve girit adaları türkiye'nin hakimiyeti altına girmedikçe ege'de "16-17 ya da 18 adamız yunan işgali altında" diyemeyiz.
ama kıyılarımıza çok yakın olan 8 adayı her halukarda haklı bir şekilde ele geçirmeliyiz.