ygs 2017

entry516 galeri video2
    190.
  1. Herkesin emeğinin karşılığını almaması için tasarlanmış olan sınav. Bu tarz sınavlar insanların başarısız olması için tasarlanır ve hazırlanır.

    Mesela ehliyet sınavı, asıl amaç araç kullanmaya ehil olup olmadığını belirlemektir. Güzergah bellidir, kurallar belli, sorular aynıdır. Fakat üniversite sınavları böyle değildir. Ülkedeki öğrenciler ne kadar başarılı olursa sistem o kadar zorlayacaktır.

    81 ilin hepsinde üniversite kurulmuş olması da bu amaca hizmet eder. insanın en isyankar, en dolu dolu olduğu dönemde, beyinleri alakasız onlarca bilgiyle doldurulup, bir şeylerin farkına varmaları engellenir.

    Lise müfredatını düşünün. Hangimiz bu bilgileri layıkıyla edindik? Şu anda sahip olduğumuz lise müfredatını harfiyen öğrenen birisi o kadar mükemmel bir donanıma sahip olur ki, çıkıp en baba tartışma programında çatır çatır konuşur. Matematikte mükemmel bir temel edinir, fen bilimlerine ise müthiş bir giriş yapar. Fakat gerçek öyle değildir.

    Bu sınavın ölçüm kıstasları da çok gariptir. Türkiye'nin en iyi üniversitesinde tıp okuyan birisi, sağlık ocağında çalışır. Veya bir mühendislik öğrencisinin en büyük hayali iyi bir şirkette çalışıp 10 bin lira maaş almaktır. Bana göre boğaziçi'de mühendislik okuyup da, ardından maaşla çalışmaya başlayan birisi, işgal ettiği kontenjana ihanet etmiştir.
    3 ...