asla gereksiz olmayan kurslardır. temel dini bilgileri çocuklarına veremediğini düşünen aileler çocuklarını böyle kurslara göndermekle laikliklerinden hiçbir şey kaybetmezler. amcamın trakyanın bir köyünde görev yapması nedeniyle yazları bir süreliğine oraya giderdim. orda katılırdım camideki kursa. içki tüketiminin çok yoğun olduğu, kadınların çoğunun başının açık olduğu, cemaat sayısının iki elin parmaklarını geçmediği bir köy orası. aileler dini biz öğretemiyoruz, hocadan öğrensin diyerek gönderiyordu çocuklarını ve cami tıklım tıklım doluyordu ders zamanı. şimdi bu aileler yobaz mı oldu bunu yaparak. hayır tabi ki.
nedendir bu yargı anlamıyorum. müslüman bir ülkede küçük çocukların camiye gidip dinini öğrenmesi kötü birşey midir yani?
ne trakya' da gittiğim kursta, ne ailemin gönderdiği kursta hiç kimse bize erkekler öcüdür, yaklaşmayın demedi. ne de erkeklere kızlarla oynamayın denmedi. aksine hocalarımızla birlikte caminin avlusunda oyunlar oynardık molalarda. bahçede erkeklerle birlikte piknik yapar, arkasından bisiklete binerdik. bazılarımızın arapça zırva dediği surelerimizi, ayetlerimizi öğrenirken eğleniyorduk yani aynı zamanda.
camiyi temizlemekte hiç zorumuza gitmiyordu. neden gitsin ki? insan ibadethanesini temizlerken gocunur mu hiç?
evet bu kurslar ilim irfan yuvasıdır. dini eğitimin yanı sıra insanlıkta öğretir. birkaç hoca sıfatlı kendini bilmez yüzünden bu tür eğitimlere yobazlık gözüyle bakılması son derece yanlıştır kanaatimce.
çocuk ayna gibidir. ne verirsen onu yansıtır. dini olsun, toplumsal olsun birçok temel bilgi insanlara çocuk yaşta verilir. çocuklarına dini bilgileri veremeyecek ailelerin, evlatlarını dini öğreten bir kursa göndermeleri asla laikliğe leke sürdürmez.