Sefil insanlarin teknoloji hakkinda atip tutmasi sonucu ortaya cikan sacma korelasyon.
Bunu yapan bazi cahillere yol gostermeye calissaniz da paragraflarca entry yazip yine iclerindekini disari cikaramiyorlar.
Bak anten, her sey bir teknoloji urunu. Sivas'ta "hele bismillah" diyen ciftcinin urettigi tarim mamulu de bir teknoloji urunu, Israil'de genetik modifikasyonla uretilen tohumlar da bir teknoloji urunu.
Nasil kendi kendine araba suren robotlar gelistiriliyor ? Bunun yazilimini yapabilecek "teknoloji" yillardir var. Ama cok hizli surede bu islemleri yapabilecek gpu teknolojisi transistor form faktorunun dusmesiyle mumkun oldu. Bunun altinda belki 50 senelik know-how var. Yani bu teknolojiyi kendi kendine giden arabayi ureten X sirketi gelistirmiyor. Onca ar-ge sonucu piyasaya surulebilecek hale gelen urunu kar amacli uretiyorlar sadece. Olay bu. Iphone da ayni mantik.
Bak sana Bogazici ders notlarimdan alintiladigim bilim ve teknoloji verilerini gostereyim, sefil sefil konusmadan once bilim & teknoloji endeksleri neye gore belirleniyormus, universitelerin etkisi ne kadarmis karar ver:
Ustteki resimdeki ortadaki besgen EU ortalamasi. Turkiye bu grafikte belirtilmiyor cunku minnak bir nokta kendisi.
Ikinci resim de zoom yapilmis ve TR nin eklenmis hali.
Gorulebilecegi uzere senin AR-GE yapacak muhendisini yetistiren de, patent calismalarini arastiran da tum bunlarin bilimsel zemindeki calismalarini hazirlayanlar da universitede yetisen bireyler.
Hic bir sansasyonel teknolojik atilim yoktur ki universiteler ile is birligi olmaksizin gelistirilebilsin. Oyle 2 tane lego parcasini bir araya getirip otomatik taharet muslugu yapmaya gelmez teknoloji. Ne kadar makalen var, ne kadar ongorulusun ve bu anlamda patent aldin, ne kadar arge yatirimin var, bu yapilan teorik calismalari urune cevirmek icin ne kadar endustriyel gucun var, mesele buna bakar.
Gerci bu mevzuya cahil cahil yorum yazan insanlarin bilgi seviyesi genelde "Amerikadaki okullarin olayi Amerikada olmalaridir" seviyesinde oldugu icin pek umidim yok.