bitkide fazlalığı aşırı gelişme dolayısıyla bitki dokularında yavşaklığa neden olan element.
yani aşırı büyüme dolayısıyla doku kalitesi düşer ve yumuşak olur. yapraklar koyu yeşil renkte, büyük ve şişkin, üstlerinde çoğunlukla noktalar halinde kabarcıklar görülür. genç yapraklarda şekil bozuklukları ve yaprağın kırmızı ya da kahverengi olduğu gözlenir. çiçek oluşum ve dayanımı düşer. çiçeklerin renkleri bozulur. hastalıklara karşı dayanım da olumsuz etkilenir. azotlu gübrelerin aşırı kullanımı bakır noksanlığına sebep olur.
eksikliği öncelikle yaşlı yapraklarda açık yeşil-sarımsı yeşil-yeşilimsi sarı-sarı-krem renklerini takip ederek renk değiştirmesiyle görülür. bu esnada genç yapraklar yeşil rengini koruyabilir ancak normalden zayıf ve küçük gelişirler. azot noksanlığının devamı ile kloroz tüm bitkiyi sarar. kök-gövde dengesi bozulur, kökler uzun olur ancak yan kök oluşumu durur.
bitki gelişiminde yaşamsal önemi olan bir bitki besin maddesidir. protoplazma yapısının esasını oluşturur, klorofil moleküllerinin yaılarında da yer alır. bitkilerin toprak üstü vegatatif kısımlarının sürgün ve yaprakların iyi gelişmini sağlar.