Yine bilgiyi bırakıyoruz köşeye bucağa;
1-2015’in Aralık ayında bir teröristten ele geçirilen iPhone’un şifresinin kırılması için Apple’dan yardım isteyen FBI, Tim Cook’tan “Böyle bir şey üretmek, yazılım için kanser üretmekten farksız olur” yanıtını almıştı. FBI bu uyarıyı dinlememiş ve israilli “Cellebrite” şirketiyle anlaşarak iPhone’un şifresini kırmayı başarmıştı. Apple, bu teknolojinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinden korkuyordu ve sonunda korkulan olmuş. Cellebrite’ın sunucularına gerçekleştirilen saldırıda 900 GB’lık veri ele geçirilmiş.
2-UBER, uçan araç ile ilgili projeler için eski NASA mühendislerinden Mark Moore’ u transfer etmiş. Kurulacak ekip, bu işle ilgilenen diğer rakiplerden önce piyasaya girerek pastadan büyük payı kapmaya çalışacak. Dikey kalkış ve dikey iniş ile inme ve kalkma alanlarının genişlemesi birinci öncelik.
3-ABD’ nin 2026 yılına kadar (Hammadde Fiyatları vs. gibi etmenlerden bağımsız olarak) enerji ihracı, ithalatından fazla olacak imiş. Amiral gemisi ise Doğal Gaz ve Kaya Gazı olarak seçilmiş. Zaten Trump’ ın planlarının da bu yönde olduğu, bakanın da Exxon Mobile Eski CEO su olduğu göz önünde bulundurulduğunda şaşırdık mı? Hayır!
4-ilk denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan Hall Motoru (Plazma Akış Motorları) ile ilgili çalışmalar tekrar alevlendrilerek, uzaya daha az yakıt yükü ile daha fazla insan ve malzeme gönderimi hedefleniyor. Ama en büyük sıkıntı şurada başlıyor; “Bir “Hall” iticisinin mevcut kullanım süresi yaklaşık 10.000 çalışma saatiyle sınırlı ve 50.000 saatten daha fazla süre gerektiren çoğu uzay araştırma görevi için bu süre oldukça kısa durumda.”
5-Hyundai “Elektrik ve Enerji Verimliliği” alanında Türkiye’ de bir üs kurmak için çalışmalara başlamış. Hedef 50 ülkeye ihracat yapmak. 15 yıldır distribütörlüğünü yaptığı Hyundai’nin elektrik materyalleri sektöründe devre kesici, kontaktör, kompak şalter, termik röle ürünlerinin üretimini Türkiye’de yapacağını açıkladı.