ortadoğu

entry201 galeri video1
    119.
  1. Barındırdığı petrol yüzünden dünyanın en talihsiz coğrafyası. Dünyanın üzerinde bu kadar savaş olmuş, bu kadar çok insan ölmüş ve ne yazık ki ölmeye de devam edecek başka bir bölgesi yoktur. Medeniyetin burada gelişmesine izin vermezler. Çünkü eğitim görmüş medeni insanlar kendi kanları üzerinden oynanacak oyunları çabucak anlarlar. Bu bölgenin kaderi barındırdığı petrol sona erince eminim değişecektir. Şimdi dünya üzerindeki pek çok devlet petrol yüzünden bala üşüşen sinekler gibi rahat vermemektedirler. Onbinlerce kilometre uzakta olan ülkeler bile burada söz sahibi olmak istemektedirler. Adına da insan hakları, demokrasi gibi kavramlar koyarlar. Gün gelip buranın kaderi de değişecek o petrol bittiğinde. O zaman güzel günler görecek buranın çocukları.

    Güncel olarak Ortadoğu coğrafyasında özetle durum şudur:

    1 - Hem emperyal güçlerin hem de bölge devletlerinin bölge üzerinde çok farklı görüş ve planları var. Irak'ta bir dönem "uçuşa yasak bölge" yle bugünkü Kürdistan Bölgesel Yönetimi oluşturuldu. Sıra Suriye'ye geldi.

    2 - Suriye sınırında yine "güvenli bölge" oluşturulup Kürt Federasyonu kurulması planlanıyor. Suriye Anayasası da buna göre hazırlanıyor.

    3 - Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Ortadoğu Projesi'nde israil'in etkisiyle bölge devletlerinin parçalanmasını kendi çıkarlarına uygun görüyor ve bölünme süreçlerini kolaylaştıran bir politika uyguluyor.

    4 - Rusya'nın önceliği sıcak denizlere inmek. Bu amacını ABD ile diyalog kurarak ve Suriye'de askeri üs kurarak gerçekleştirdi.

    5 - israil ve küresel şirketlerin istediği Türkiye - iran savaşının önlenmesinde ABD, Rusya ile işbirliği yaptı. Bu konuda iki devletin stretejisine uygun davranıldı.

    6 - ABD, israil'in baskılarıyla Saddam Hüseyin'i harcayınca, iran'ın Şii emperyalizminin önü açıldı. Bugün iran Şiiliği, Suriye, Lübnan, Irak, Yemen ve Suudi Arabistan'ın kuzey bölgesinde Şii nüüfus yapıları üzerinden yeni bir hegemonya oluşturuyor. ABD, bu yüzden bölgede iran'la ortak davranamaz ama Orta Asya planları doğrultusunda iran'a olan ambargoyu kaldırabilir.

    7 - iran kendi içinde barındırdığı Kürt bölgesi yüzünden Büyük Kürdistan'ın parçası olabilecek bir Kuzey Suriye yapılanmasını kabul etmez. Kuzey Irak sorunu daha çözülmeden, Şam yönetimi dışında kalacak bir Kuzey Suriye devletini desteklemek, gelecekte iran'ın parçalanmasına giden yolu açar ve kolaylaştırır. iran böyle bir duruma kesinlikle izin veremez.

    8 - Şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri - Avrupa Birliği - israil biçimindeki batı emperyal üçgeni dünyayı yönettiği için şimdiki ortadoğu haritası böylesine içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Üç emperyal batı merkezinin gelecek planları birbirinden farklı olduğu için Ortadoğu gelecekte daha da karışık bir görünüme sürüklenecek. Dünya konjonktürü bu yüzden Ortadoğu'da bir üçüncü dünya savaşı yaratabilir.

    9 - Trump'un seçimi ABD'nin iç kavgasını ortaya çıkardı. Bu durumda, Amerika Birleşik Devletleri kendi içindeki küresel sermaye ve israil lobisini dengeleyebilmek için Suriye'ye, Rusya'nın girmesini dolaylı olarak destekledi. Ayrıca, Çin'in Pasifik'teki genişlemesiyle beraber dünya ekonomisinde bir numaraya gelmesi yüzünden ABD bir ortadoğu savaşından kaçınıyor. Bu durumda, Türkiye'de çok etkili olan israil lobisinin önünü kesmek üzere, ABD gene dolaylı yollardan Almanya'nın Türkiye üzerindeki etkisini arttırmasına yardımcı oluyor.

    10 - Amerika Birleşik Devletleri, ingiltere'yi dengelemek üzere Almanya ile merkezi coğrafyada ortak hareket etmeyi tercih ediyor.
    Çin'e karşı Rusya'yla, israil'e karşı ingiltere ve Almanya'yla ABD yakın işbirliğine girerek üstünlüğünü koruma çabası içinde. Böylesi bir ortamda ABD'nin Rusya ve iran'la birlikte hareket etmesi bölge koşulları açısından gerçekçi görünmüyor. (31.01.2017 tarihinde Sözcü Gazetesi'nde Saygı Öztürk'ün Prof. Dr. Anıl Çeçen'le yaptığı söyleşinin köşesinde derlenmesi)
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük