iq seviyesi yükseldikçe tanrı inancının azalması

entry156 galeri
    50.
  1. 3. degisken problemine super bir ornek teskil edecek onermedir.
    Bunu birazcik aciklayalim:
    Insanin duygusal olaylari genellikle daha net hatirladigi yapilan arastirmalarla kanitlanmistir. Bu bulguya bakarak, direk olarak olaylarin iyi hatirlanmasinin sebebi duygusal olmalaridir sonucuna varsa idik eger, 3. degisken problemi ile karsilasma ihtimalimiz cok yuksek demektir, cunku aralarinda bir correlation*** gordugumuz degiskenlerin birbirlerini dogrudan mi etkliledigi, yoksa 3. bir degisken tarafindan mi etkilendigi konusuna dair bir sey soylememiz mukmun degil cat diye. Bazi arkadaslar zaten buna cok guzel ornek vermisler, fenerbahce ve ekonomi ile ilgili.* Nitekim bu olaylarin daha cok hatirlanmasinin sebebi onlarin duygusal olmasi degil, vucudun salgiladigi adrenalindir. Yani hic duygusal olmayan ama net hatirladigimiz olaylar olabilir, bu noktada hatirlanmayi dogrudan etkileyen faktor salgilanan adrenalin miktaridir.*
    Yalniz soyle de bir durum var: bu arastirmayi yapan amcamiz yillarini psikolojiye harcamis bir bilim adami.* Yukarida bahsettigimiz seyleri zaten 50 sene once ogrenmis olmasi muhtemeldir fakat calismanin bizlere boyle sunuluyor olmasi sebebiyle konuya deginme ihtiyaci hissettim.

    kendi gorusum, iq seviyesi arttikca kibir miktarinin da genellikle artmasi ve tanri inancinin azalmasina sebep olan seyin de bu kibir oldugudur.

    Dinlerin sorgulamaya acik olmadigini dusunen kimselerin dinlere bu konuda izin vermeleri guzel olur. Yani sorgulayin ne guzel, ek olarak sorularin cevaplarini da arastirin. Sorgulama demek sadece sorulari sormak degil, cevaplarini da bulmaya calismaktir. Bu yapildigi takdirde dinlerin* dogmalardan olusmadigi acikca gorulecektir. Sorgulanmadan kabul edilmis bilgiler uzerine bina edilmis bir inancin uzun sure dayanmasi mumkun degildir.
    2 ...