"1. ve el arda : ve arz, yeryüzü
2. ba'de : sonra
3. zâlike : bu
4. dehâ-hâ : onu yayıp döşedi
Diyanet işleri: Ardından yeri düzenleyip döşedi.
Diyanet işleri (eski): Ardından yeri düzenlemiştir.
Süleyman Ateş: Bundan sonra da yeri yayıp yuvarlattı.
Yaşar Nuri Öztürk: Bundan sonra da yeri yayıp deve kuşu yumurtası biçiminde yuvarlattı."
görüldüğü gibi genelde döşedi ve yuvarlattı anlamları verliyor ki ikisinden de "dünya düzdür" çıkmıyor.
açıklaması şöyle:
"Ayetteki kilit nokta şüphesiz “dehhaha” (دَحَاهَا) kelimesidir. Deha, “dahv” kökünden gelir. Bu kelimeyle ilgili en meşhur Arapça lügat olan “Lisan-ül Arab”da şu bilgiler yer alır.
Çocukların topu, yerde eşilen bir çukura düşürmelerine dahv denir. Deve kuşunun yuva yapmasına, yatacağı yerdeki taşları temizlemesine idhâ (ادحاء) dendiği gibi, yumurtladığı yere ve yumurtasına da udhiyy (أدحي) denir. Dahv: Taş atıp bir çukura düşürme yarışıdır. Ceviz oynamaya da dahv denir. Hz. Peygamberin iki torunu Hasan’la Hüseyin bu oyunu oynarlardı. Bir çukur eşerler, yuvarlak taşlar atıp o çukura düşürmeye çalışırlardı. Taşı çukura düşüren kazanır, düşüremeyen kaybederdi. işte dahv, taş, ceviz ve sâireyi o çukura düşürme oyunudur. Medâhiyy ( مداحى), yufka biçiminde yuvarlak taşlardır (Lisânu’l-Arab: 1/954). (2)
Kelimenin tüm türevleri incelendiği takdirde ortak nokta olarak “yuvarlaklık” göze çarpmakta ve anlamın çoğunlukla “devekuşu yumurtası” ekseninde döndüğü görülmektedir."
dünyanın düz olduğunun düşünüldüğü donemde (1500 den önce) kuran ayetlerine anlam verenlerin bu ayete "dünya yayıldı" anlamını vermeleri olağandır çünkü bildikleri gerçekle örtüşmektedir.
ama sene olmuş 2017 hala bazıları turan dursunun sitesinden bulup bulup konuşuyolar.
kuran'ı iman kazanmak için de okuyabilirsin, imanının kaybetmek için de. biz buna "sınav" diyoruz.