araştırma ve inceleme alanlarını birbirlerinden ayırmak amacıyla kullanılan bir kavram. buna benzer bir ayrımı heidegger "fenomenal" ve "fenomenolojik" olarak da yapar.
heidegger bu kavramı biri diğerinden dolaylı olarak iki sebepten ötürü kullanılır.
bunlardan birincisi, varlık ve varolanların incelemesini ayırmak. yani ontoloji varlık'ı (heidegger varolanların varlığı der) incelerken, ontik felsefe varolanları inceler. Fakat burada varolanlar bizim açıklarken kullandığımız ifade, kastımız; varlıkça (varlıksal yerine varlıkça diyorum) olarak varlık olmayan ama varlığı olanlar anlamında varolanlar.
ikinci sebep ise -birincisinden ötürü- diğer ontolojileri (heidegger'e göre ontik felsefeleri) eleştirmek ve ontolojiden farklı bir şey yapmış olduklarını belirtmektir. Yani bir bakımdan varlık yerine varolanları ele alan ve varlığı varolana indirgeyen anlayışı isimlendirmek.
burada bu tür bir atıfta bulunmasının sebebi ontik ve ontolojik ayrımını yapmaktır.
heidegger'e bu eleştirisinden ötürü bazı itirazlarla çıkış yapılmıştır. bu itirazlar genelde, "varolanları incelemek de bir varlık problemiyle ilişkili olduğundan ontolojiye dahil olmaz mı?" yönündedir. fakat sonra bu eleştiriyi yapanlar da eleştirilerinden vazgeçmiştir. çünkü ontik birtakım soru ve sorunlar ontolojiye bir yönüyle dahil olsalar da ontik, ontoloji içerisinde yalnızca bir "yer" tutar. yani ontolojiyi kapsamaz. ontoloji yapmak ise bunlar dahil, varlıkla ilişkilidir.