pipo

entry99 galeri video1
    9.
  1. oldukça keyifli bir tütün içme aracı. ne çok basit ne de çok kolaydır içimi. şöyle ki:

    tütünün doldurulması ve yakılması:

    pipo içmek bir tekniğe dayanır. fabrikada sarılmış sigaraları alıp yakıp içmek kadar basit değildir. pipoya tütünün doldurulması ve yakılması piponun içimini ve sizin pipo içmekten alacağınız zevki doğrudan etkiler.

    tütünü piponun içine azar azar doldurmak ve haznenin her tarafında tütün yoğunluğunun eşit olmasına dikkat etmek gerekir. eğer haznenin bir kısmındaki tütün, diğer kısımlardan daha sıkı veya daha gevşek bastırılmış ise, hazne içinde tütünün bir kısmı yanarken diğer kısmı yanmaz. eğer tütünü azar azar doldurursanız, tütünün hazne içinde eşit seviyede dağılmasını ve basılmasını sağlayabilirsiniz. bunun yanı sıra tütün çok fazla sıkıştırılmamalıdır.

    1) eğer tütün fazla sıkıştırılırsa, piponun haznesinin fazla ısınmasını sağlar.
    1.a) tütün fazla sıkıştırılırsa, yakıldıktan sonra, hava akımı çok az olacaktır ve boğazda ve dil ucunda rahatsızlık oluşturur.
    1.b) tütün fazla sıkıştırılırsa, içimin son anlarında görülecek tirki tabandaki tütün tamamen yanmış fakat üst taraftaki tütün aşağıya çökmediği için yanmamış olacaktır.

    2) eğer tütün gevşek doldurulursa üstü komple yakılsa bile ateş boş bulduğu yerlerden aşağıya inecek ve sağlıksız bir yanma olacaktır. bu, ağacın fazla ısınmasına ve tütünün çabucak çökerek sık sık sönmesine sebebiyet verecektir. ayrıca tütünün gevşek doldurulması tütün yakıldıktan sonra nefes çekimi anında çok fazla duman yapacaktır ve rahatsız edecektir.

    3) tütünün sıkılık ayarını en kısa sürede öğrenmek için parmak uçlarınızla da tütünü sıkıştırma yöntemini deneyin. bu iki durumdan kaçınmak, içimi kolaylaştıracaktır. yeni kullanmaya başladığınız piponuzu ilk on içim 1/4 doldurulmalı, ikinci on içim 2/4, üçüncü on içim 3/4 doldurularak piponun haznesini ısıya dayanıklı hale getirmiş olursunuz. bu kademe artışları 1 ay kadar sürecektir. 1. ay sonunda, içim tadının değiştiğini göreceksiniz. pipoyu tutuşturmak için kibrit ya da özel pipo çakmaklarını öneririz. tütünü nasıl tutuşturduğunuz oldukça önemlidir. en başında hazne ağzındaki tütünün tamamını tutuşturmanız, daha sonra haznedeki koru zahmetsizce canlı tutmanızı sağlar,içim esnasında pipoda nem oluşma oranını azaltır. başlangıçta tütün yüzeyinin sadece bir kısmı tutuşturulursa, tütünün bir kısmı yanmaz, bu da hem içenin dilinin yanmasına hem pipoda oluşacak aşırı nemden dolayı hava akımının azalmasına sebep olur. dolayısıyla piponun içimi ve pipodaki koru yanar vaziyette tutmak güçleşir.

    piponun içimi:

    pipo içmek, puro ve sigara içmeyle kıyaslandığında öğrenme, bilgi ve beceri gerektirir. hele önceden sigara tiryakisi olanların pipo içmeyi öğrenmek için daha fazla gayret göstermeleri gerekir. (bilinçli içilen piponun zararı, bilinçli içilen sigaraya göre %70-80 daha azdır). ilk pipo içimini pipo içen birisinin yanında yapmasını tavsiye edilir. genellikle, daha önce sigara tiryakisi olanlar, pipo içerken nefeslerini daha derinden ve daha hızlı bir şekilde çekerler. bu ise piponun çabucak ısınmasına ve pipo içenin yanmasına sebep olur.

    ilk yakıştan sonra tütünün merkezinde açılacak hava deliği, közün haznenin ortasında oluşmasına yol açar ve böylece hazne içinde sıcaklık-soğukluk dengesini koruyarak su oluşumunu önler. Ritmik ve rahat bir nefesle pipo içimine devam edilmeli ve duman asla ciğere çekilmemelidir. Pipo içiminde asıl olan dumanı boğazdan geri çevirmektir.

    bu durum acemi pipo içicisini daha başlamadan pipo içmekten soğutur, pipo içmeyi öğrenilmesi çok zor ve karmaşık bir işe dönüştürür. yakılıp telef edilen onca tütün ve kibrit de cabasıdır. oysa, iş ilk bakışta göründüğü gibi karmaşık değildir. sadece ritimli bir şekilde ve orta yoğunlukta nefes alarak pipo dumanını çekmek yeterlidir. (nefes çekmek hususunda; her 4-5 çekimden sonra 1 kere tütünün dibine hafifçe üfleyerek oksijen göndermek de gerekir). piponuzdaki tütünü güzelce tutuşturduktan sonra maşa ile üzerinden hafifçe bastırarak her tarafının eşit bir seviyeye gelmesini sağlayabilirsiniz. piponuzu içtikçe, kor üzerinde oluşacak kül tabakasını maşa yardımıyla temizleyebilir, ihtiyaç duyarsanız koru hafifçe bastırarak tütünün sıkışmasını ve daha iyi yanmasını sağlayabilirsiniz. ancak unutmayın, tütünün sıkılığını fazla bastırarak artırırsanız, hava akımı zorlaşacak ve pipo içimi güçleşecektir. piponuzu, zevkinizden feragat etmeden, tabanına olduğunca yaklaşacak kadar içmeye çalışın.zira pipo içinde tütünün yandığı kısımların üzerinde zamanla bir kurum (karbon) tabakası oluşacak, bu da piponun olgunlaşmasını sağlayacak, içimini daha kolay ve keyifli hale getirecektir.

    pipo içildikçe, zaman içinde, hazne yüzeyindeki kurum artacaktır.1 ila 2 mm'ye kadar bu kurum tabakasının oluşması normaldir.kurum seviyesinin yükselmesiyle haznenin içinin daralması piponuzun temizlenme vaktinin geldiğinin işaretidir.

    piponun temizlenmesi:

    aslında piponuz için iki tür temizlik gerekir;

    1) her içişten sonra yapılması gereken içimlik temizlik,
    2) belli bir müddet içtikten sonra gereken dönemlik temizlik.
    pipoyu temizlerken gelişigüzel kesici aletler kullanmamak, piponun hasar görmemesine, haznenin içinin ve deliklerin şeklinin bozulmamasına özen göstermek gerekir.

    piponuz her içişinizden sonra içimlik temizliğini yapmalı ve öylece dinlenmeye bırakmalısınız. pipo içimini bitirdikten sonra içindeki külü boşaltınız. külü boşaltmak için piponuzu küllüğe vurmak yerine, pipo maşası ile piponun tabanında kalan külleri ve tabanına yapışmış tütün kalıntılarını nazikçe karıştırıp, pipoyu ters çevirince kendiliğinden dökülebilecek hale getirin. tütünü boşalttıktan sonra muhakkak tüy fırça ile hem ağaçtaki hem de ebonitteki suyu, katranı temizlemelisiniz.
    *
    11 ...