yaşlılık olayını toplumsal, morfolojik, fizyolojik açıdan inceleyen bilim dalı.
örneğin bir kişi 50 gr şeker aldığında kandaki şeker oranı 30 dakika içinde litre başına 1 gr' dan 1,5 gr'a ulaşır; genç bir erişkinde bu oran 90 dakika içinde normal hale gelir. bir yaşlıdaysa kandaki şekere oranının litre başına 1,2 gr olabilmesi için 3 saat gerekir.
yaşlı insanların sayısının bazı ülkelerde, gençlerinkiyle eşit olmaya ya da onlarınkini geçmeye başladığı yaş grupları dağılımının 20. yy. başından beri köklü değişim geçirdiği göz önüne alınacak olursa, gerontolojinin önemli araştırma alanları oluşturduğu söylenebilir.
organizmanın yaşlanma süreci yavaşlatılıp, yaşlılık belirtilerinin ortaya çıkışı belirgin bir biçimde geriletilebiliyorsa da yaşlıların toplumsal durumu her ülkede aynı olumlu gelişimi gösterememiştir. bir işte çok verimli olabilecek kimselerin, belirli bir yaş sınırına geldikleri için zorunlu olarak emekliye ayrıldıkları görülür. ancak bunların çoğunun, kısa süre sonra ya rahatsızlandıkları ya da öldükleri, birçok toplumda gözlenmiştir.
yaşlılığın ayrıca kötü koşullar altında ruhsal çöküntülere yol açtığı da bilinen bir gerçektir.
yaşlı kimselerin ruhsal davranışı beş noktayla nitelendirilebilir: tutuculuk; bütün yeteneklerin yavaşlaması; yeni duygusal ilişkiler kurmada duraksama; organizmanın gerilemesi ve dış dünyanın reddedilerek kendine yönelik ilginin artması; şimdiki zamanla ve gelecekle ilgilenmeyip geçmişe yönelme.
toplumsal gerontoloji, yaşlı kimsenin çevresiyle ilgili anlaşmazlıklarını azaltmaya, toplumun bazı davranışlarını düzeltmeye çalışır.