en düşük seviyedeki insan zekasına eş değer kabul edilebilmesi için günümüzde kullanılan turing testini başarıyla geçebilmesi gereken tasarımdır. bunun için yine günümüz teknolojisinin tüm olanakları kullanılmaktadır fakat bu çalışmalar bir yapay zeka tasarımına bilinç kazandırmada oldukça yetersiz kalıyor. bir robotu istediğiniz kadar fiziksel anlamda insana benzetmeye çalışın eğer o şey bilinçli değilse çalışmalarınızın bir değeri kalmıyor.
bilinç kıstası genellikle turing testi ile ölçülür fakat bazı kişiler insan eliyle yaratılacak bir yapay zekanın hiçbir şekilde bilinç kazanamayacağını ileri sürer. bu konudaki en önemli argümanlardan birisi de çin odası deneyidir.
yapay zekanın yalnızca deneyimleme yoluyla yaratılabileceği konusu da fazlasıyla tartışılmakta. örneğin yapay zekayı mary'nin odası deneyi ile ilişkilendirdiğimizde bilincimizin ölmeden önce bir makineye aktarılıp hayatımıza bu şekilde devam etmemiz sonucu yapay bilinci kendi ellerimizle kendimizden bağımsız şekilde yaratmak yerine yapay bilincin kendisi olmamız bu konuda yaşayacağımız olası gelişmelerden biri olabilir. bu durumda insanların zihninin aktarılacağı makinelerin kuantum bilgisayarları dediğimiz yapılar olması kaçınılmaz çünkü klasik 1 ve 0 mantığıyla çalışan herhangi bir yapının yapay bilinç ile hiçbir zaman ve hiçbir şekilde ilişkilendirilemeyeceği aşikar. isterseniz evren büyüklüğünde bir bilgisayar yaratın yine de bu mümkün olmayacaktır. yapay bilinç konusunda bana en mantıklı gelen gelecek bu. bu deneyimin kaçınılmaz sonuçlarından biri ise biraz ürkütücü gelse de üç boyutlu gerçeklikten tamamen silinmek, diğer bir deyişle ölmek olabilir.
yapay bilinç yaratma çalışmaları bir şekilde başarıya ulaştığı taktirde türümüzün sonlanacağına kesin gözüyle bakabiliriz. şimdilik mümkün olup olmadığını bilmediğimiz bir şey hakkında yalnızca merak dürtüsüyle hareket edip bunun gerçekten de mümkün olduğu sonucuyla karşılaşmak insanoğlu için trajik keşiflerden ilki ve aynı zamanda da sonu haline gelebilir. insan gibi düşünebilen bir yapay zekanın insan gibi kötülükler yapabileceği hususunda şüpheye düşmek fazlasıyla iyimser olmak olur.
özetle şimdilik insan seviyesinde yapay zekanın mümkün olup olmadığını bilmediğimiz için bir çocuğun elindeki bir oyuncakla oynaması gibi bu konuda araştırmalarda bulunmaya devam ediyoruz.