Aslında daha önce satırlarca yazı yazmış olsam da orası baya karıştığı için tüm olayı tekrardan yazmaya karar verdim. Oradaki güzel şeyleri buraya ekleyip daha temiz bir yazı ortaya çıkaracağım.
Öncelikle şunu belirtmem gerekli, ben ilk çıkan Dark Souls II'yi değil, revize edilip yeni nesle getirilmiş olan scholar of first sin'i oynadım. Altı üstü revize edilmiş ne farkedecek demeyin, bu öyle skyrim'de yaptıkları gibi textureları yenileyip tekrardan piyasaya sürdükleri bir sürüm değil, ciddi oranda topluluğun sesi dinlenip, geliştiricilerin ekstra kendi fikirlerini de ekleyip yeniden revize ettikleri bir sürüm olmuş. Düşmanlar, bonfire'lar falan komple yer değiştirmiş halde. Bunu söylememin sebebi ilerde bir yerde tıkanıp ya nasıl geçiyorduk derseniz eski sürüme değil yeni sürüme bakın. Hiç beklemediğiniz şeyler önünüze çıkabilir.
Şunu da belirtmem gerekli, pc sürümünde input lag denen muhabbet sürmekte. Mouse'dan gelen tüm komutlar biraz süreden sonra tepki veriyor ve dark souls için ciddi anlamda oynanmaz bir hale getiriyor oyunu. Bir gamepad ile oynamanız şart kısacası.
Öncelikle Dark Souls II'nin hikayesinden söz edelim. Dark Souls 2, çok fazla yoruma açık bir senaryoya sahip. Açıkcası hikaye anlatımı da o kadar kopuk kopuk ki, birleştirmeye çalışıp mantıklı birşeyler ortaya çıkartmak baya işkence. Çok kez denesemde net birşeyler çıkaramadığım için sizi doğrudan şu linke yönlendiriyorum: http://geekyapar.com/konu...s-serisinin-mitolojisi/3/ Okuduğunuzda birşey anlamazsanız eğer çok şaşırmayın derim. Ben oyunu neredeyse bitirmeme, herşeyi görmeme rağmen hala tam olarak parçaları yerine oturtamıyorum. ilgilenmek isterseniz gördüğünüz gibi güzel bir hikayeye sahip dark souls.
Peki aslında oyunu bu kadar popüler yapan asıl şey, zorluk ne denli. Açıkcası Dark Souls'un burada yaptığı büyü şu. Normal bir oyunda olan matematiksel değerlerle oynayıp, çok zekice kurgulanmış harita yapılarıyla sizi zorlayan bir oyun. Normal bir oyunda siz en kötü ihtimalle %10-15 arası bir damage yerken Dark Souls'da yeri geldiğinde %50 lerde, hatta bazılarında direk tek damage'e öldüğünüz bir oyun yapısı var. Meydanda arkası dönük bir düşman var diyelim. Siz onu kesmeye tam giderken arkanızdan bir anda atlayan yaratık sizi arkadan bıçaklayarak ölürebiliyor. Bir de oyundaki alışveriş ve experience'de tek geçerli olan düşmanlardan düşen soul, ölümünüz sonrasında yere düşüyor ve onu yerden almadan tekrar ölürseniz biriktirdiğiniz tüm soul yalan oluyor. Bunlar oyunu zorlaştıran şeyler.
Ben oyunu şahane buldum. Bu sebepleri açıkcası tek tek sayacağım, bir de elimden geldiğince başlamak isteyenlere başta benim gibi acı çekmemesi için belli bir seviyeye kadar yardım içeriğini yazacağım.
Dark Souls zorluğunun, hikayesinin falan yanı sıra çok harika bir oynanış ve tatmin edici yapısıyla ciddi anlamda eski tarzdaki oyunları seven kitle için inanılmaz doyurucu bir oyun. Oyun size aşırı yardım ederek bir yerleri geçmenizi sağlamıyor, tamamiyle sizin oyunculuk yeteneklerinizden birşeyleri becermenizi istiyor. Ayrıca keşfetmeye yönelten ve bununla oyuncuları aşırı mükafatlandıran yapısı da kesinlikle takdir edilmesi gereken bir diğer özelliği. Günümüz çizgisel oyunlarının yanında bu özellik kesinlike mumla aranır bir özellik. Bu noktaya tekrardan değineceğim.
Oyunun bir diğer güzel özelliği senaryoya aşırı güzel bir şekilde yedirilmiş bir multiplayer. içerisinde hem PvE hemde PvP barındıran multiplayer, oyunu kimi noktalarda ciddi kolaylaştırabiliyor, ya da ciddi zorlaştırabiliyor.
Oyunun haritaları. Dizaynları ve temaları kesinlikle şahane. Şu niye yok kesinlikle dedirtmiyorlar. Bunlarında senaryoya bağlantılı olması ayrı bir artı.
Oyunun özgürlük kısmı. Oyun sizi her anlamda aşırı özgür bırakıyor. Ne yapacağınız, ne edeceğiniz tamamiyle size kalmış. Bu ilerleyişte de böyle, karakter gelişiminde de vesaire vesaire.
Uzun oynanış süresi. Ben 40 saatte ancak sonlara geldim, hala araştırabilecek çok şey var.
Öncelikle oyuna başladığınızda size sunulan iki önemli şey var, sınıf ve başlangıç itemı. Sınıf açıkcası aslında önceden hazırlanmış başlangıç kalıpları. Belli oranda verilmiş statlar ve silahlar var sadece. Warrior olarak başlayıp çok kasarsanız mage olabilirsiniz kısacası, ama başta karar verip birşeyler yapmak çok daha mantıklı.
Başlangıç için verilen giftlerde ise açıkcası çok seçenek bence yok. Eğer yeni başlıyorsanız oyun ilerledikçe bolca düşecek olmasına rağmen ben healing wares almanızı tavsiye ederim. Life ring oyunun başlarında edinebiliyorsunuz, human effigy başta sıkıntılı olsada ilerde gayet bolca çıkan başka bir item, diğeri gayet oyunun ilerki düzeylerinde belki işinize yarayabilecek düzeyde itemler.
ilk başta sanıyorum old ones adı verilen 4 bossu kesmeniz bekleniyor. Onlar haritada great soul olarak belirtilmiş. O bölgelere giderken yolunuz en az 3 bölgeden geçecek ve o her bölgede en az bir bölge bossu var. Kısacası tüm hepsini sayarsak zorunlu olarak kesmeniz gereken 20 boss var oyunu bitimek adına, ona göre hareket edin derim.
The Blue Catedral girişinde kocaman bir ejderha bulundurduğundan başlangıç için iyi olmayabilir, orayı atlayabilirsiniz.
Belfry Luna ve Belfry Sol zorunlu olmayan yerler. Bende henüz girmedim.
Çok kısaca şöyle diyeyim, great soul yolunun üzerinde olmayan bölgelere girmeniz gerekmiyor.
Bu listede değişiklik yapabilirsiniz ayrıca. Ben misal çok iğrendiğim için gulch'ları en sona atmıştım. Çok zorlarsanız en başta da gidebilirsiniz bu bölgeye ama verilen sıraya mümkün olduğunca sadık kalmanızı öneririm, gulch misal başta gitmek için hiç iyi bir yer değil.
Bu arada oyunda önemli sayabileceğim itemlar şu şekilde:
estus flask shard: estus flask sayısını arttırıyor. (12 Max)
sublime bone dust: estus flask'in etkisini arttırıyor. daha çok can dolduruyor kısacası.(+5 Max)
fragnant branch of yore: oldukça ender olan bu item taşlaşmış kişiyi normale döndürüyor. ilerleyişe bile etki ettiği için açıkcası çok dikkatli kullanmanızı öneririm.
human effigy: insan formunuza dönmenizi sağlar. öldükçe düşen canınızı tamamlar ve olumlu anlamdaki multiplayer özelliklerini etkinleştirmeye yarar. kısacası hollow formundayken dost çağıramazsınız. fakat effigy oyun başlarında baya ender olsa da sonlara doğru elinizde bollaşıyor. ben boss'tan bossa kullanıyorum ve aktif olarak şu an 30 tane olması gerekli.
xxx shard: itemlerinize artı basmak için kullanılan gereç. +3 e kadar biri, +6 ya kadar biri, sonrasında başka birşey açıkcası enderlik derecelerine göre gidiyor. adlarını hatırlamıyorum tam.(+10 max)
Başlangıç için yine önemli olarak belirtebileceğim Lost Bastille bölgesindeki demirci McDuff. Elemental upgrade vererek silahlarınızda daha iyi bir etki yapabiliyor. Uzun vadede baya etkili olabilecek upgradeler bunlar kesinlikle.
Yine başlangıç için önerebileceğim estus flask upgradeleri. Çok ciddi önem taşıyor bu upgradeler. Verdiğim haritaya bakıp ona göre devam etmenizi tavsiye ederim çünkü boss fightlarda, bir sonraki bonfire'a gidişinizdeki sorunları halletmede falan baya büyük önem taşıyor bu item.
Ufak bir ekleme;
Oyunun genel seyiri zor gibi gelse de aslında o kadar da zor değil başta dediğim gibi. Fakat oyunun ana seyirinden saparsanız, şurda da bir bölge var gidip orayı araştırayım, hatta biraz da kaşınıyom bossunu keseyim falan derseniz vay halinize. Opsiyonel olarak sunulan tüm düşmanlar bir hayli zor. Oyunu bitirdim, 150 level civarına geldim, DLC haritasındaki normal bir düşmana 4-5 kere vurmam gerekiyor ki elimdeki silah maksimum upgrade'de. Normal seyirinde ilerlerken gram sorun olmamış olan durum burda inanılmaz kanser hale geldi, ki ilk bölümde dikkatli olmazsanız 6 tanesi koşa koşa üzerinize geliyor. Opsiyonel bosslar hakkında konuşmak bile istemiyorum, Vendrick'i öldürmek tam bir kanser mesela.