türkiye yarım asırdır avrupa birliğine aday ülke konumunda. kopenhag kriterlerine göre birliğe alınmak için gerekli 3 kriter olan ekonomik, siyasi ve uyum kriterlerinden ekonomik kriteri yerine getirdiğimiz ancak siyasi kriterleri de yerine getirmemiz gerektiği söyleniyor. nedir bu siyasi kriterler; güncel bahane olarak önümüze yeni yeni şeyler konuluyor. işin aslı avrupa birliği bir hristiyan birliğidir ve türkiyeyi bir truva atı olarak görmektedir.
truva atı benzetmesi aslında çok eskilere, birliğin ilk kurulduğu yıllara gitmektedir. şöyle ki fransa cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, ingiltere'nin birliğe başvurusunu 2 kere reddetmiştir. de gaulle o zaman yaptığı bir açıklamada ingiltere'nin abd ile lan yakınlığı dolayısıyla ingiltere'yi bir truva atına benzetmiştir ve birliğe alınmasına kesinlikle karşı çıkmıştır. zaten ingiltere'nin birliğe üyeliği de gaulle'nin ölümünden sonra olmuştur.
sonuç olarak türkiye'nin ab'ye girmesi yakın gelecekte mümkün görünmüyor. alacak olsaydılar çoktan alırlardı diye düşünmekteyim. yunanistan'ın başvuru süreci 6 yıl sürmüştür ve 6 yıl sonra birliğe alınmışlardır. malta bile ab'ye üye ülkelerden birisidir. türkiye gibi bir gücün yarım asırdır aday ülke konumunda dışarıda kalmasının tek sebebi ülkenin nüfusunun yüzde 98 inin müslüman olmasıdır. kopenhag kriterleri falan hikaye.