eger ab´nin yerini alacak baska investörler yoksa (örn; rusya, cin, amerika); türkiye icin zor dönemlerin baslayacagi anlamina gelir.
neden?
cünkü; avrupa´nin yatirim olarak en sevdigi ülkelerden birisi türkiye. hammadde desen orada, is gücü desen genc nüfus orada, üstelik cüzi fiyatlara da calistirilabiliyorlar. üretilen ürünü diger ülkelere de rahatlikla gönderebiliyorlar.
bütün bunlarin yani sira; avrupa´nin türkiye´nin gelismesi icin ayirdigi milyarlarca euro bütce bulunuyor. hatta türkiye´nin diger avrupa ülkeleri ile birlikte gelistirmis oldugu projelerden de faydalanmasi hakki var. ne yazik ki; adam akilli proje getiremedigi icin de burada uyuyor görünümünde. (bkz: horizon 2020)
bütün avrupa´daki investörler türkiye´den elini cekerlerse; iste o zaman gercek ekonomik kriz ile karsi karsiya kalinir.
özellikle avrupalilara ait olan bankalarin cekilmesi ile türkiye daha zor duruma düsebilir.
garanti, yapi kredi, finansbank, teb, ing bank, hsbc (zaten cekildi). bankalar bu kadar mi? hayir efenim, bu bankalara ait olan diger bankalar ve sigorta sirketleri de var. ayrica; cogu bankalar suudilere ait ve suudiler üzerinde avrupalilarin ve amerikalilarin etkisi de oldukca fazla.
tabi ki; kapital genelde sermayeyi kimin sunduguna bakar. eger; türkiye avrupali investörlere sermaye sunmaya devam edebilirse; o zaman pek de sorun olmayacak mevzudur. yok, türkiye bu sermayeyi karsilayamiyacak durumdaysa; iste o zaman kriz canlari calmaya baslar.