kurt sorununu ekonomik hamlelerle gecistirmek

entry6 galeri
    4.
  1. konuyu yalnızca ulusalcılar'a indirgemek başlı başına bi talihsizlik olur, malum, sorun şu an akp güdümündeki ılımlı islamcı kanat tarafından da böyle görülüyor. ha konunun ekonomik boyutu yok mudur? elbette var, buna değil zaten itiraz. ancak kürtler'in içindeki feodalite, türkler'in kürtler'i bizzat devlet tarafından desteklenen ikinci sınıf vatandaş görme sorunu vs vs... hürriyet'te de yalçın bayer (ki tanımam etmem kendisini) bir okuyucusunun gönderdiği yazıyı yayınlamış son zamanlardaki iktidarın gap açılımı ile ilgili;

    --alıntı--
    HÜKÜMET ani bir kararla 12.5 milyar dolarlık işsizlik sigortası fonlarını kullanıp GAP'ı bitirmek istiyor. Bu kararı bugün Diyarbakır'da açıklayacakmış. Bu açılım Amerika’nın yine bu konuda yeni açılımlar gerek isteği üzerine alınmıştır.

    GAP, Güneydoğu Anadolu bölgesini, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak illerini kapsayan entegre tüm yatırım projelerini tekelden koordine eden bir projedir. Hidroelektrik santralı, otoyol, yol, okul, kanalizasyon gibi tüm yatırımları kapsar.

    GAP önceleri sadece sulama amaçlıyken; DSi, Karayolları gibi dev mühendislik kuruluşları devreden çıkarılarak yetkileri GAP idaresi'ne devredilmiştir. GAP bir mühendislik şaheseridir. Hal böyleyken GAP idaresi iktisatçı, sosyolog, ziraat mühendisi ve kalifiye olmayan kart hamili elemanlarla doldurulmuş, ayrılan kısıtlı ödenekler sadece memur maaşlarına yetişmiş, esas amaç kalan yatırımlara devam imkánı kalmamıştır. Tipik iktisatçı mantığıyla 28 milyar dolarlık yatırımın 16.5 milyar doları harcandı, kalan 11.5 milyar dolardır.

    Bu parayı bulursak GAP'ı tamamlamış oluruz denmektedir. Gerçekte gereken para, sulama projeleri için 1997 fiyatlarıyla 1.2 milyar dolardır. Şimdiki fiyatlarla 2.5 milyar dolar olsun. Diğer arta kalan paranın gereksiz olduğunu ileride açıklayacağız. Bu işin kritik öğesi, sulama projelerinin öncelikle tamamlanmasıdır. Dünyada buğday, pirinç, mısır, yağ fiyatları yüzde 113 artmıştır. Eğer hızla sulama yaparsak, 1-4 yıl içinde Türkiye’de aşağıdaki yıllık üretim artışlarını sağlayabiliriz:

    Buğday 3, Mısır 2, domates, pancar 1 milyon ton; pamuk 530, pirinç 100, ayçiçeği 200 bin ton.

    NE YAPILMALI

    GAP, Fırat havzasında 1.091.000 hektar sulama 20 milyar kilovatsaat elektrik, Dicle havzasında ise 601.000 hektar sulama, 7 milyar kilovatsaat elektrik üretimini öngörmektedir. Fırat üzerindeki barajlar tamamlanmış, 1.091.000 hektar araziden ancak 200.000 hektar arazi sulanabilmiştir. Dicle üzerindeki barajlardan Hasankeyfi sualtında bırakan Ilısu Barajı, çevrecilerin protestolarıyla yapılamamıştır. Yapılmasa da kıyamet kopmaz.

    Şimdi Fırat Nehri'nden sulanacak arazi, 300.000 hektar Harran ovası ve 1.06 milyar dolar değerli pompalı Ceylanpınar Aşağı Mardin Ovası sulaması ile 300 milyon dolar değerli Siverek sulamasıdır. Dicle sulama projeleri ise Dicle, Batman kıyı projeleri ile Silopi ve pompalı Cizre-Nusaybin-idil sulamalarıdır. Alınacak önlemler ise:

    1- GAP idaresi lağvedilerek tasarruf edilecek paralar eskiden olduğu gibi yatırımcı devlet kuruluşlarına aktarılmalıdır. Sulama projelerini DSi yapmalıdır.

    2- Karayolları, otoyol, bölünmüş yol, okul, kanalizasyon, elektrik, baraj gibi yatırımlar Türkiye'nin genel yatırımları içinde düşünülmelidir. Bölgede tüm bu yatırımlar bolca yapılmıştır. Ne büyük bir baraj kalmış yapılacak, ne de okul ve yol. Yatırımlar lüzumsuzdur.

    3- işsizliği önlemek amacıyla kalıcı 200 fabrika yapılmalıdır. Bunlar başta derin kuyu pompaları olmak üzere tarım dışı konularda fabrikalar olmalıdır.

    4- Başbakan bu yatımlarla bölgede 4 milyon kişiye iş bulunacağını söylemiştir. Gaziantep dışında bu illerin nüfusu 3 milyon bile değildir! Sanki herkes işsizmiş gibi...

    5- Muhalefet ve sendikacıların konuyu etraflıca inceleyip, ciddi direnmeleri gerekir. Sulama projelerinin tamamlanması için gereken 2.5 milyar doların üstü, yatırım ve açılım yapıyoruz diye seçmenlere ve yandaş müteahhitlere peşkeş çekilecektir. Korkmasınlar, oy kaybetmezler.

    6- GAP, 1960'ların devletçi mantığıyla hazırlanmış, yüzde 85'i tamamlanmıştır. Sulama ve ürün olursa özel sektör hızla fabrikalar kuracaktır. Örneğin, dünkü Hürriyet'te, Koç grubunun salça fabrikasından bahsedilmekteydi. Ne olursa olsun devletin hızla sulama yatırımlarını tamamlaması gerekir. 6 yıldır yatırım yapmayan hükümete karşı, geçmişte yüzde 100 Türk sermaye ve mühendisliğiyle bu eseri gerçekleştirenlere şükranlarımızı sunuyorum.
    --alıntı--

    kaynak: http://gercekgundem.com/?c=55707
    0 ...