öncelikle robert nozick' in anarche- state and utopia kitabına göz atmak faydalı olabilir. john gray' in sınırlı devlet anlayışı neticesinde üzerine bir ülke inşa edilen halkın doğuştan gelen bir takım haklarının ulus devletçe törpülenmesi gerçeği ele alınacak gerçeklerden biridir.
ikincisi hukuk devleti tartışmalarında ingiltere' de seneler önce yaşanan 'ingiltere hukuk devleti midir? yoksa ingiltere hukuksal bir devlet midir?' tartışmaları sayesinde bu soruna hiç takılmamız gerekirdi aslında şu anda.
türkiye' nin bir hukuk devleti olduğu ortadadır, aynen hukuksal bir devlet olmadığı gerçeği gibi. ' şuyundan element' olarak gösterilen şey, almanya' ya göç eden, alamancıların karşılaştıkları yüzlerce zorluktan ziyade, türkiye' de doğmuş ve yaşamakta olan milyonlarca kürdün bu ülkedeki sorunlarıdır. aradaki farkı bilmem daha kaç kere tekrarlamam gerekiyor. kürtler buraya ortadoğu' dan ya da almanya' ya giden türkler gibi başka bir memleketten gelmiş değiller. bilinçli bir tercihle 'göç' etmiyorlar. seçme şansları olmadıkları için 'aidiyet ve tabiyet' durumu içinde türkiye cumhuriyeti' nde yaşamaya çabalıyorlar.
almanya' nın azınlık haklarından önce bakmamız gereken lozan' ın azınlıkları tanımadığı gerçeğidir. lozan' da daha önce de belirttiğim gibi azınlık olarak sadece dinsel azınlıklar alınmıştır. * http://www.aksam.com.tr/a...yazarlar/yazarlar246.html