şöyle bir bakarsak 5 farklı çeşidi vardır bu akımın:
1) selefi akımlar: ışid, el-kaide- boko haram gibi örgütler bu yoldadır. kendileri gibi olmayan ve demokrasi dahil bütün şeriat yollarını haram görüp din dışı sayan en keskin kesim bunlardır. oy kullanmak dinden çıkmaya sebep olur. müslüman olmayanlar tamamen yok edilmeli yada köleleştirilmelidir bu kesime göre.
2) vahhabiler: aslında selefiler ile vahhabiler çoğu yerde aynı anılsa da bazı noktalarda ayrılırlar. vahhabiler demokrasi ve batıyı tamamen şeytan görmemek ile birlikte pek iyi niyet beslemez. şeriat yönetimi esastır. demokrasi ise araç olarak kullanılabilir. sünni islamın çoğunluğunu müslüman görselerde sünni islam dışındakilerin tamamını islam dışı görürler. arap yarımadasında petrol zengini diktatörler ile suriye, mısır, ırak gibi ülkelerde bazı gruplar bu ideoloji içerisinde yer alır.
3) kutubçular: müslüman kardeşler ve milli görüş gibi akımlar bu gruba girer. her türlü milliyetçiliği reddederler. diğer iki grup gibi müslüman olmayanlara nefret beslemeseler de gayri-müslimlerden cizye alınmasını desteklerler. mezhepçilik damarı bu grupta açık şekilde belirgindir. türkiye dışında müslüman kardeşler ismi altında örgütlenirler. özellikle kuzey afrika da çok güçlüdürler. sudan'da soykırım suçlusu ömer el beşiri bu akımda yer alır.
4) şii islamcılar: bu grupta direk kısmi şeriat yönetimini benimsese de demokrasi ile gayet rahat anlaşır. şii müslümanlar arasında birliği hedefler hatta büyük ölçüde sağlamıştır. iran, ırak, yemen gibi ülkelerde iktidar olup suriye, lübnan gibi ülkelerde büyük etkileri vardır. kadınların zorla örtüldüğü ve homoseksüelliğin kabul edilmediği sistemi benimserler. dini lider bulunur bu grupta ilk ikisi gibi. bir açıdan iran'ın çıkarlarına hizmettir bu ideolojiye sahip olmak.
5) ılımlı islamcılar: başta ülkemiz olmak üzere bazı müslüman ülkelerde görülürler. batı ile en olgun diyalog bu grup ile yürür. seküler devlette muhafazakar parti olarak yer alırlar. islami bir şeriat ile yönetim hedefleri olmasa da müslüman ülkeleri arasında birliği hedeflerler.
en nihayetinde hepsi birbirinden rezil oluşumlardır.