çoğu osmanlı'dan ayrılarak türkiye'nin komşusu olmuştur.
sevilesi komşularımız da vardır. mesela gürcistan ve nahçivan dolayısı ile azerbaycan gibi.
birçoğuyla dönem dönem sorunlar yaşanmaktadır.
suriye ile genelde su sorunu gündeme gelir. ayrıca sınır hattında mayınların olması hasebiyle, geçişler bir dönem için tehlikeliydi. sanırım mayınların büyük bölümü toplandı. en bilindik sınır kapısı cilvegöz'dür.
iran ile çizilen sınır kasr-ı şirin anlatşmasına çok yakındır. kasr-ı şirin anlatşması, iv.murat döneminde o günki safevi devleti ile imzalanmıştır ve sınırın doğal sebeplerden ötürü değişimi olmamıştır. daha sonra bu sınır bozulsa da tekrar kars-ı şirin'e dönülmüştür. özetlemek gerekirse 1639 yılında imzalanan antlaşmadan bugünki sınırlara dek, iran-osmanlı sınırı çok az değişmiştir, iran-türkiye sınırı ise -sanırım- hiç değişmemiştir ve bu anlaşmaya bağlı kalınmıştır.
azerbaycan ile sınırımızdaki değişiklik ise ermenistan yüzünden olmuştur. 1992 yılında ermenilerin yaptığı karabağ bilinen adıyla hocalı katliamı, aramızdaki direkt sınırı engellemiştir. nahçivan özerk bölgesi kurulmuş ve azerbaycan'la sınırımız nahçivan'la devam etmiştir. *
yunanistan ile sınırımız çok kez değişikliğe uğramıştır. 1600 yılların sonunda girit'in alınmasıyla, yunanistan'a ait her yer osmanlı yönetimine geçmiştir. osmanlı'nın zayıflamasını fırsat bilen yunanlı milliyetçiler, isyanlarla bağımsızlık kazanmaya çalışmış ve 1828 yılında imzalanan edirne antlaşması ile osmanlı'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmuş. en bilindik sınır kapısı ipsala'dır.