osmanlı devleti'nin tüm ikaz ve uyarılarına rağmen birinci balkan savaşından sonra anlaşmalara uymayarak meriç nehrinin batısına geçip batı trakyadaki türkleri örgütleyip, silahlandıran teşkilat-ı mahsusa mensupları tarafından kurulmuş cumhuriyettir.
sadece 55 gün yaşasa da bu süre milli marşın yazılmasına, milli posta ve telgraf teşkilatının kurulmasına ve düzenli bir türk ordusunun kurulmasına yetmiştir. batı trakya türk cumhuriyeti bir nevi türkiye cumhuriyeti devletinin bir ön izlencesidir(fragmanıdır).
batı trakya türk cumhuriyeti yaşasa şu an kuruluşunun 103. yılında olacaktı. eminim ki mevcut türkiye'den de çok daha gelişmiş ve uygar olacaktı. nüfusunun tamamına yakınının etnik olarak türk olmasının yanında hiç ortadoğulu nüfus da olmayacağından, ortadoğu belasından uzak duracak, batıya yakın ve eğitimli olduğundan yobazlık, gericilik toplumda yer edinmeyecekti.
işin aslı bu ülkeyi en önce osmanlı yöneticileri istemiyordu. çünkü bu ülkenin domino etkisi yaratarak osmanlıdaki türk ahaliye kötü örnek olabileceğini, istanbul hükümetini devirip yerine cumhuriyeti getirebileceğinden korkuyorlardı. bulgarlar da bu ülkeyi kendi yaşam alanlarında kurulduğu için istemiyordu. neticede osmanlı devleti bulgarlarla anlaştı ve o an zaten bir türk yurdu olan doğu trakya'dan çekilmeleri karşılığında bu cumhuriyetin feshedilip bölgenin bulgarlara verilmesi konusunda anlaşıldı.
batı trakya türk cumhuriyeti yöneticileri istemeyerek de olsa bu ülkeyi feshedip trakya'nın doğusuna çekilmek zorunda kaldı. çünkü yeni bir savaşı göze alamıyorlardı ve üstelik osmanlı'nın bulgaristanla anlaşarak elden çıkardığı bir toprakta direnseler bile artık osmanlı'dan bir güç alamayacaklardı. türk ahaliye yeni bir savaş yaşatmamak ve türk ahalinin bölgedeki varlığını korumak adına bir kalkışmaya yanaşmadan bölgeden ayrıldılar. neticede 55 gün yaşayan bu cumhuriyet de son buldu.