bu ayrımcılığın desteklenmesi amacıyla yaygın olarak ortaya atılan bir sav da ''yasa değil ama kardeşim'' söylemidir. hep birlikte vikipedi'de kuram/teori'nin ne olduğuna açıp bakıyoruz şimdi;
--alıntı--
Kuram veya teori, sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünüdür.
Kuram kavramlaştırmaya yönelik olarak, değişkenler arasındaki ilişkiyi basit ve anlaşılır bir biçimde ifade etmek amacıyla birleştirilmiş tanımlar, örgütlendirilmiş gözlemler, koşullar ve ilkeler bütünüdür.
Bilimde kullanıldığı anlamıyla kuram, çok sayıda doğal gözlemi birbirine bağlayan bir gerçekler ve açıklamalar bütünüdür. Bir tahmin veya hipotez değildir. Kuantum kuramı, Görelilik kuramı, Evrim kuramı gibi birçok kuram, günümüz bilim çevrelerinde yaygın olarak kabul gören, az sayıda prensiple çok sayıda gözlemi birleştiren ve açıklayan kavramlar ve açıklamalar bütünüdür. Şu an deneme aşamasında olan, ve bir gün yeteri kadar denendiklerinde kanun konumuna yükselecek olan tahminler değildir.
--alıntı--
son cümleyi bir kez daha yazalım ki okuduğumuzu anlayabilelim:
''Şu an deneme aşamasında olan, ve bir gün yeteri kadar denendiklerinde kanun konumuna yükselecek olan tahminler değildir.''
sonra evrim başlığına yönelip ''evrim teorisi'nin bilimsel statüsü'' kısmındaki faideli yazıyı kopyalıyoruz;
--alıntı--
Tartışmalarda sıkça ortaya konulan konulardan bir tanesi evrim kuramının bilimsel statüsüdür. Bu konu, eğitim, din, felsefe, bilim ve politika bağlamında sıkça gündeme getirilmektedir. Bu konu daha çok Amerika Birleşik Devletleri'nde Hıristiyan cemaat ve lobilerin öncülüğünde gündeme gelmektedir. Fakat diğer ülkelerde, eğitim ve politikaya uzanmaya çalışan yaratılışçı görüşlerin savunucuları tarafından da gündeme getirilmektedir. Evrim kuramını destekleyen reddedilemez kanıtlar ve neredeyse mutlak denebilecek derecede bir bilimsel konsensüs olmasına rağmen, yaratılışçı şeklinde adlandırılan çevrelerce bilim dünyasında iki kutup varmış gibi gösterilmeye çalışılır. Yaratılışçı çevreler Amerika Birleşik Devletleri'nde, toplumdan büyük oranda destek görmediği iddiası ile Evrim Kuramı'nın okullarda bilim derslerinde okutulmasına karşı çıkmaktadır. Bu konuda Amerika'da yüzbinlerce bilim insanını temsil eden bilimsel meslek kurumları ve onun yanında 72 Nobel ödülü sahibi bilim insanı Evrim Kuramı'nı destekleyen bildiriler yayınlamıştır. Buna ek olarak açılan davalarda evrim kuramının bilimsel olduğu kabul görmüş bir teori olarak kabul edilmiş ve okullarda okutulmasının devamına karar verilmiştir.
Bilimsel camianın büyük bölümü, biyoloji, paleontoloji, antropoloji ve diger disiplinlerdeki görüngüleri açıklayan yagane kuramın Evrim Kuramı oldugunda hemfikirdir. 1987 de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına gore Amerika'daki doğa bilimleri alanında 500,000 bilim insanından yaklaşık %99.85'lik bir bolümünün evrim teorsini desteklediği ortaya konulmuştur. Evrim-yaratılış tartışmalarında uzman konumunda olan Brian Alters, doğa bilimleri alanlarında çalışan tüm bilim insanlarının %99.9'unun Evrim Kuramı'nı desteklediğini belirtmiştir. Benzer şekilde, dünyanın değişik ülkelerindeki bilimsel çevreler defalarca Evrim Kuramı'nın bilimsel olduğuna ilişkin bildiriler yayınlamıştır[3]. 1987 yılında Amerika'daki biliminsanları arasında yapılan bir araştırma, 480.000 bilim insanından sadece 700 bilim insanının yaratılışçı ve benzeri açıklamalara itibar ettigini, ya da Evrim Kuramı'na karşı şüphe duyduğunu göstermiştir. Ve bu 700 (%0.158) bilim insanından sadece küçük bir bölümü doğa bilimleri alanında akademik çalışma yapmaktadır [4]. Son yıllarda yapılan benzeri karşılaştırmalar, Evrim Kuramı'nı bütünü ile reddeden ya da ona karşı şüphe duyan bilim insanlarının oranının yaklaşık olarak %0.054 civarında olduğunu göstermiştir. Karşı çıkanların %75.1'i biyoloji dışındaki bilim dallarında çalışmaktadır.
Yaratılışçıların bilimsel konsensüs konusundaki iddialarını çürütmek icin Amerika Ulusal Bilimler Akademisinin başlatmıs olduğu Steve Projesi [5] bu konuda verilebilecek iyi bir örnektir. Bu projenin amacı, isminde sadece Steve geçen bilim insanlarının kaç tanesinin Evrim Kuramı'nı desteklediğini ortaya koymak. Ortaya çıkan liste (Steve-o-meter) çoğunluğu biyoloji dallarında çalışan bilim insanlarını sıralamakta ve her türden yaratılışçıların, akıllı tasarımcıların (Yeni Yaratılışcı) yayınlamış oldukları listeden daha kalabalık olduğunu göstermektedir. Bilimsel konular, elbette kimin listesinin daha uzun olduğu temelinde tartışılmamalıdır, fakat dünyada bilim dünyasında bir çelişkinin olmadığını, tam tersine çok güçlü bir konsensüsün olduğunu göstermesi açısından güzel ve eğlendirici bir örnek olarak kabul edilmelidir.
--alıntı--
sözkonusu yazıda ''Yaratılışçı çevreler Amerika Birleşik Devletleri'nde, toplumdan büyük oranda destek görmediği iddiası ile Evrim Kuramı'nın okullarda bilim derslerinde okutulmasına karşı çıkmaktadır.'' kısmına dikkat çekmek istiyorum. yazının tamamında bilim insanları derken evrim teorisine karşı çıkanların bilimle içli dışlı olmayan insanlar olduğuna, toplum olduğuna dikkat çekiyor çünkü. bilim adamlarının, özellikle biyoloji ve alt dalları ile ilgili bilim adamlarının ise *tamamının bu kuramı kabul ettiği ise kaynaklarla ortaya seriliyor.
neden vikipedi'den örneklendiriyorsun, senin ağzın, dilin yok mu şeklinde sorularla karşılaşmamak adına açıklayayım, zaten bi sayfa öncesinde olayın bokunu çıkartacak biçimde 2 girdi toplamında bi makaleye imza atmış bulunuyorum. vikipedi'ye başvurma nedenim ise bu kadar yazılanlara rağmen hala gelen itirazlara karşın üçüncü bir gözün söylediklerini de eklemek. bu konuda şu an en güvenilir kaynak vikipedidir çünkü ansiklopedik bilgi içerir, ansiklopedik bilgi ise kaynak ister, vikipedi sitesinde de eğer yazıda şüpheye düşülen, yanlı olması muhtemel, kesinliğinden emin olunmayan kısım veya kısımlar varsa [kaynak belirtilmeli] ibaresi not düşülür. sözlükler yazılanlar bakımından nasıl kendine özgü oluşumlarsa vikipedi'de bu konuda özgünlük içerir. bilimin argümanlar, gözlemler ve deneylerden oluştuğunu dinin ise tabular ve dogmalardan oluştuğunu nihayet kabul etmemiz son derece sevindirici bu arada.
şimdi demek istiyorum ki, teorinin ne anlama geldiğini de açıkladığımıza göre ben bu teorinin gerçekliğini de kaynakçalarla ortaya koymuşken alınganlığım tutar da bu sayfanın bi çıktısını alır ve savcılığa şikayetde bulunup hakaret davası açarsam ne olur biliyor musunuz? tazminatın meblasına ve sizin maddi durumunuza göre donunuza kadar almam muhtemel hakaretsever uuser kardeşler. küçük bir uyarı babında bunu da belirtivereyim efendim.
ek/düz dipnot: bu arada dikkat edilirse hiçbir girdimde insanın atası maymundur söylemine atıfta bulunmadım ki teoriyi savunan uuserların da çoğu bulunmamış, buna rağmen karşı cenah hala bu cümle üzerinden demogojiye gitmekte. varın hangisi komik? takdir sizin.