bir trafik kazası 22.5 yıl hapsi gerektirmez. hele bu tip kazalar 'Bilinçli taksirle öldürme' sınıfına girmez. katil sıfatı da bu tür bir kazaya sebep olan bir kişiye giydirilmez. adı üzerinde, trafik kazası.
suç devlete yüklenebilir ama. arabası zayıf olduğu için polis aracı içinde bulunan polis memurları zarar görmüştür. polis araçlarını devletimiz kendi bünyesinde aselsan, bmc, otokar, karsan, rotem gibi türk veya yarı türk kuruluşlar ile üretebilir. sen gidip fiat albea'yı polis aracı yaparsan polisinin can güvenliğini de tehlikeye atarsın.
ek: avukatın bok yemesi benzeri bir olayı anlatacağım.
--taksir--
(1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
--tck madde 85--
--bilinçli taksir--
(1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hâllerde cezalandırılır.
(2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanunî tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.
(3) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi hâlinde bilinçli taksir vardır; bu hâlde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
(4) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.
--tck madde 22--
evet, cezalandırma süresi olarak 8 ay yatmışı saymışlar. doğaldır.
bu kanundan dolayı 'beraat' verememişler. doğaldır.
--cezanın belirlenmesi--
(1) Hâkim, somut olayda;
a) Suçun işleniş biçimini,
b) Suçun işlenmesinde kullanılan araçları,
c) Suçun işlendiği zaman ve yeri,
d) Suçun konusunun önem ve değerini,
e) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını,
f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,
g) Failin güttüğü amaç ve saiki,
Göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanunî tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.
(2) Suçun olası kastla ya da bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle indirim veya artırım, birinci fıkra hükmüne göre belirlenen ceza üzerinden yapılır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen hususların suçun unsurunu oluşturduğu hâllerde, bunlar temel cezanın belirlenmesinde ayrıca göz önünde bulundurulmaz.
(4) Bir suçun temel şekline nazaran daha ağır veya daha az cezayı gerektiren birden fazla nitelikli hâllerin gerçekleşmesi durumunda; temel cezada önce artırma sonra indirme yapılır.
(5) Yukarıdaki fıkralara göre belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsî sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulanarak sonuç ceza belirlenir.
(6) Hapis cezasının süresi gün, ay ve yıl hesabıyla belirlenir. Bir gün, yirmidört saat; bir ay, otuz gündür. Yıl, resmî takvime göre hesap edilir. Hapis cezası için bir günün, adlî para cezası için bir Türk Lirasının artakalanı hesaba katılmaz ve bu cezalar infaz edilmez.
(7) Kanunda açıkça yazılmış olmadıkça cezalar ne artırılabilir, ne eksiltilebilir, ne de değiştirilebilir.
--tck madde 61--
yani diyor ki; ek cezalar uygulanmış mı veya uygulanabilir mi bir bakalım..
hemen arkasından
--takdiri indirim nedenleri--
Takdiri indirim nedenleri
MADDE 62. - (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların beşte birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.
--tck madde 62--
yani sen avukat olarak hesap makinesi kullanmayı öğrenmiş olabilirsin, ancak hesaba katmadıkların ile çok feci göte de gelebilirsin.
bu durumda ne yapacaksın? önce alt perdeden cezai hüküm isteğini açacaksın, belli bir aralık bırakarak üst perdeye çıkacaksın. karar açıklandı, istediğini kısmen aldın yani cezaya hükmedildi. ek bir dava ile cezai hükmün şuna şuna dayanarak şu kadar süre uzatılmasına... diyeceksin. öyle bodoslama dalmak yok arkadaşım.