inançlara saygı duymak

entry32 galeri
    20.
  1. her insanın uyması gereken ahlaki bir kuraldır. kişilerin inançlarının ne olduğu önemli değildir, isterse patates kızartmasına inansın, bu kimseyi ilgilendirmez. çevreye zarar vermeyen her türlü inanca saygı duyulmalıdır.

    ortalama birinden çok okumuş deist olarak gözlemlediğim kadarıyla özellikle ülkemizde karşıt görüş ve inanışları küçümseme eğilimi var. herkes benim inanışım doğru diğerleri yanlış diyor. 1 milyon dolara türbanlıyla evlenir misin tarzı başlıklar dönüyor sözlükte. astronot sanki pezevenk, dini inancıyla bir de çevresindekileri yargılıyor. iş ciddiye binse bırak evlenmeyi götünü verir çoğu orası da apayrı bir mesele.

    müslümanım diyenlere sorsan kaç tanesi kuran ı kerim'i okumuş, kaçı özümsemiş, kaçı islami kurallara göre hayatını şekillendirmiş... %99'u bulunduğu coğrafyaya ait inanışı takip etmiş, ne özümsemiş, ne de sorgulamış. sadece doğduğu coğrafyanın çoğunluğuna uymuş. biri de çıkıp demiyor ki yahu kardeşim ben hepsini okudum ve bunda karar kıldım, doğru yol buymuş.

    ben ise hepsini okudum, araştırdım. ben bilimsel gerçeklere inanırım. büyük patlama teorisi bana mantıklı geliyor. öncesinde her şeye hareket veren bir başlangıcın ise olması gerekiyor, burada da yaratıcının bir rolü olduğuna inanıyorum. en azından sahip olduğumuz gerçekler bunu gösteriyor. günümüzden 100 yıl sonra einstein veya hawking kadar göz önünde olacak, dünyamızı değiştireceğine inandığım elon musk'a göre ise tamamen bir simülasyonun içerisinde bile olabiliriz. tıpkı matrix'de olduğu gibi.

    dinin ise gerekliliğine kesinlikle inanıyorum. din bir ihtiyaç, hem mental olarak bir ihtiyaç, hem de içerisinde bulunduğumuz dünya için kesinlikle olmazsa olmaz bir değerdir. memlekette aşk ı memnu izleyip, selçuk yöntem'i sokakta görünce "karın seni aldatıyor", "sen gavat mısın" diye yolunu kesen vatandaşlar var. bu adama cayır cayır yanarsın demelisin. çünkü bunlar mal. sahip olduğu beyni kullanmıyorlar. yarın bir gün hırsızlık da yaparlar, tecavüz de ederler, ne kadar hukuki ve ahlaki değer varsa ihlal ederler. bu potansiyelleri var. bunları ruhani bir imge ile dizginlemezsen zarar ziyandan başka bir şey getirmezler.

    bu gibi sebeplerle din gereklidir, fakat herkes için şart değildir diye düşünüyorum. kimileri sadece sahip olduğu beyni kullanarak ahlaki değerleri özümseyebilir.
    1 ...