cephelerinde ahsap gorunumlu kompakt laminat panellerin cok yerinde ve kararında kullanılmıs. giris cephesi cam agırlıklı olsa da yan cephelerde ahsap yogunlukta. hem yuzey hem de serit halinde yapılmıs kaplamaları cok basarılı buldum. girisin yuksek kottan alınıp merdivenle yukarı cıkılması ve genis giris sacagı, binayı anıtsal bir girise kavusturmus. giris cephesini alcak olan tarafa almak cok akıllıca. diger cepheye gore binayı buyuk gostermisler. onune genis kaldırımlar ve karsısına da guzel bir kentsel alan bırakılmıs. peyzaj iyi duzenlenmis. peyzaj mimarı olarak dalokay tasarım atolyesi gorunuyor, vedat dalokayın varisleri olmalı. dısarıdan bakıldıgında tek sorun edecegim sey kubbe. ozel bir sembol olarak dusundukleri icin herhalde bu sekilde bir kubbe yapmıslar. ornegin cepanın tavanındaki ısıklıklarda kubbeye daha modern bir yorum getirilmis. hatta ona kubbe denemez zaten. modern bir ısıklık. fakat burada bariz bir sekilde cami kubbesini alıp koymuslar. yanlıs olmus.
neyse iceri girelim. otoparka yukarıda arkadaslar deginmis. bahsedilen hatalara ben bisikletimle girdigimde de sahit oldum. fakat yukseklik ve kolon yerleri iyi. armadadaki gibi arabaların kapılarının acılmaması sorununu gormedim. fakat otoparktan yukarı cıkısı ana giris holune vermeleri cok mantıklı olmus. otoparktan gelenlerle dısarıdan gelenler aynı muameleyi goruyor ve birlikte giriyorlar. ama x-rayden asagıda gectikleri icin yıgılma olmuyor. giris cozumunu ben begendim. giristeki atrium genis ve ferah. kubbe de bunun uzerinde. yerde piri reis haritası islenmis. karsıda asansorler tamam. asansor demisken dolasıma gelelim. binanın dolasımı tamamen fiyasko. bir kattan diger kata cıkabilmek veya inebilmek icin binanın obur ucuna gitmeniz gerekiyor. yukarı cıkan yuruyen merdiven yapmıslarsa bir kat asagı inen merdiveni yapmamıslar. en basitinden merdiven koydukları zemini delip 2 merdiven daha koysalardı cozulurdu. mesela acelemiz olsa ve en ust katın merdiven olmayan ucunda bir magazadan pacası yapılmıs pantolonumuzu almaya gitsek (yok oyle bir yer ama var diyelim) butun alısveris merkezini dolasmıs olacagız. mimar bey buraya sadece bos bos gezmeye gelen, vakit sorunu olmayan, veya uzun uzun yuruyebilecek kadar dinc olan insanların gelecegini ongormus. diger dolasım alanlarında (koridorlar, kopruler) bir sorun olmasa da merdivenler dikey gecisleri baltalamıs.
bunun dısında tavanlar yuksek tutulmus bu guzel. magazalar da yuksek mekanlara sahip olmus. asma katlar ve merdivenler ic mekan tasarımını costurmus. her magazada belirgin farklılıklarla asma kat ve merdiven tasarımları goze carpıyor. boyner hayvani alana sahip oldugu icin bunu iyi degerlendirmis. fakat oranın dolasımı da garip geldi bana. yukarı cıkınca inecek merdiveni bulamadım. niye yan yana yapmazlarki sunları. mantık olarak guzel aslında: insan yukarı cıkıp spor magazasını dolasacak, alısverisini yapacak, sonra kasaya ilerleyip odemesini yapacak ve koseyi donunce olan merdivenden inecek. hic arkanıza donmenize gerek yok. ama tahminimce oraya gelen insanların cogu bakınıp bir sey almadan dısarı cıkıyordur. onlar da benim gibi kaybolacak. ama size yolu soyleyeyim, inisler bisikletlerin yanında:)
catıda bos yer bırakmayıp her yeri yırtmıslar, ısıklık acmıslar. bu da guzel, dogal ısık kullanımı ust seviyede. ic mekanın aydınlıgı ve ferahlıgı ic acıcı. akvaryumlar da insanların ilgisini cekiyor, kopekbalıkları ozellikle (ama henuz 50 cm bile degiller). biraz olsun yarattıkları alısveris ve doganın bulustugu yer konseptine yaklasmıslar. onun dısında dogaya dair bir sey yok. oyle acık alanlı agaclı falan mekanlar beklemeyin. istinye parkta yapay bir rainforest var mesela, o bile daha dogayı yansıtır durumda.
neyse yeterince ovduk herhalde binayı. ama gordugumuz eksiklikleri de belirttik. simdilik yorumlarım bu kadar. gidin gorun.