yapay tepedir. selçuklulardan bile önce varolduğu rivayet edilir.
elbette bir yapılış amacı vardır, adamlar gerizekalı değil ya o tepeyi inşaa etmekle uğraşsınlar.
konya bilindiği gibi bir çok medeniyete başkentlik yapmıştır. ancak başkent dediğimiz olay şimdiki ankara gibi bakanlık binalarından oluşmuyordu. kaleler vardı. kale denen yapının da, mümkün olduğunca yüksek bir yere konuşlandırılması gerekir ki, uzaktan gelen düşman akını görülebilsin.
konya sakinleri muhtemelen böyle bir tepe için arayışa girdiler, en yakın tepe ufuktaki takkeli dağ* idi. o da merkezden oldukça uzaktı. bu yüzden konya kalesi inşaasından evvel alaaddin tepesi oluşturulmuş, üzerine de konya kalesi inşaa edilmiştir. yani bu tepenin yapılış amacı tamamen stratejik nokta oluşturmaktır.
konya kalesi'ne ait muhtelif parçalar tepenin tam karşısındaki ince minareli medrese'de görülebilir.
ancak, 1940larda mesire yerine çevirilen bu güzelim tepeye bazı aklıevveller süs havuzu yapmıştır. aklıevvelliği havuzdan değil, havuzu dandik yapmasından. çünkü zamanla havuzdaki bir çatlaktan sızan bütün o su toprağa geçmiştir. alaaddin camii bu yüzden (yanılmıyorsam) güneye doğru 1 metre civarında kaymıştır. biz buna zemin kayması da diyoruz ki, sakarya'da depremde çoğu binanın yıkılma sebebi buydu: yumuşak zemin. binalar sapasağlam duruyor, ancak alttaki zemin çok yumuşak olduğundan temel tutunamıyordu.
her neyse, olay farkedildikten sonra 1960larda camii kapatılıyor. tepeye çimento enjekte ediliyor. duyduğumda inanamadığım bir hadise; alaaddin camii 1996da kullanıma açılıyor! 40 sene bir ilin göbeğindeki ve tarihi değer taşıyan bir yapı 40 seneye yakın kapalı kalıyor! sebebi, tepe yüzünden sağlam olmaması.
ama o tepe üzerine çay bahçeleri kuruluyor, çıkılıyor ediliyor. havuzlar da boş duruyor. enteresandır. gidip görülmesi gerekendir elbette.