milliyet veya milliyetçilik kavramlarının türkiye cumhuriyeti devleti vatandaşlarının zihinlerinde bıraktığı algı genel anlamda türklükle alakalıdır. yanlış tabi. bizde kavramların anlamı, tanımı okunmaz. topluluğa ayak uydurulur.
milliyetçilik, millet kelimesinden türemiş arapça kökenli bir kelimedir. anlamı bir din etrafına toplanmış topluluk, cemaat demektir.
yani milliyetçilik türkçü veya türkçülük terimlerinin karşılığı değildir. bu bağlamda milliyetçilik tanıma bağlı kalırsak sağcı bir kelimedir. fakat atatürk bu terimi zamanın sağ veya sol fraksiyonlarında yer etsin diye söylememiştir. ulu önderin derdi sağ veya solcu olmak değil, bilimi ön planda tutan bağımsız bir tük devleti kurmaktır.
ulu önderin türkçülük ile ilgili bir çok söylemi bulunmakta. birçok çalışması veya talimatla yaptırdığı çalışmalar var türklükle ilgili.
gazi mustafa kemal e göre milliyetçilik kavramı yukarıdaki tanımı yapıldığı gibi algılanmamış olmalı. yoksa türk ırkının geçmişini araştırmak için atatürk latin amerika'ya heyet göndermek yerine arap coğrafyasına heyet gönderirdi.