Bilim kurgu romanları diyince aklımıza sayılı insanlar gelir.Stanislaw lem'de bunlardan biridir.
20. yüzyılın en ünlü bilim kurgu yazarlarından biri olup polonyalıdır.Kendisi hakkında ne kadar tartışmalar olsada önemli eserler bırakmıştır dünyaya.
Lem’in ilk kitabı ‘Kazanılan Zaman’ dır. Bilim kurgu kitapları yazdığı ilk yıllarda modern bilimle hümanist ahlakı birleştirmeye çalıştı. Daha sonraları "Yıldız Günceleri" gibi kitaplarıyla parodik metinler üretti.
En önemli eseri "Solaris" diyebiliriz.Romanda dünyaya yakın bir gezegen olan Solaris ile girilen etkileşimden ve bu etkileşim sonucunda oluşan olaylar üzerinden felsefe, din, psikoloji gibi çok çeşitli konular üzerine gönderme yapılmaktadır. Solaris, dünyada bir bilimdir. insanlar bu yakın fakat garip gezegen hakkında olabildiğince bilgi toplamaya ve nihayetinde gezegenden pratik faydalar sağlamayı hedeflemektedir ve bu da gezegen hakkında çok daha ayrıntılı bilgi sahibi olmayı, yani gezegeni yerinde tanımayı gerektirmektedir.Roman tam da bu çabaların sıkıştığı bir noktada başlamakta ve aynı karamsarlıkla bitmektedir.
Aslında kötülenmesinin sebebini sovyet tarafına yakın olmasına bağlıyorum.Yoksa çok kaliteli yazardır bence.Solaris kesinlikle okunmalı.
Bugün doğum günü büyük yazarın.Doğum günü kutlu olsun.