Tekbencilik. Varlığın kendisi sayesinde varolduğunu iddia eden felsefi düşünce olarak tanımlanır.
Aslında bu tanım acayip yüzeyseldir. Egoizm den bir farki yok, küçük dağları ben yarattım havası içerir adeta.
Biraz daha derinden bakacak olursak aslında solipsizm mantıksal bir aciklama yonteminin tek kaçış noktasıdır. Etrafımiza bakıyoruz. Bir sürü zimbirti var. Hepsi kendi duzeninde gibi gözükse de aslında hiç bir şey tahmin edilebilir değil. Dunya yorungesinden kayiyor, sosyal sistemler değişiyor, en belirgin doga yasalarinda bile bir çok değişken var ve bu degiskenler zaman icerisinde farklilasabiliyor.
Dünyayı aciklanmasi gereken bir yer gibi görüp belli bir mantık dahilinde hareket eden ve biraz da mukemmeliyetci olan bir insan, bu belirsizlik yüzünden kafasına sıkabilir. Peki ne yapsın, kalabalığı mı takip etsin ? Neden takip etsin ki, kalabalık da bir değişken sonuçta. Kalabaliklar da kandirilabiliyor. Emin olduğu ne var ? Heraldi bi kendisinden emin olur insan. Iste burasi en can alıcı noktadır.
Solipsizm kendisinden emin olup diger hic bir seyin bakiliğinden-varligindan-aciklamasindan emin olmayan yalniz insanların felsefesidir. Evet solipsizmin en büyük özelliği yalnizliktir. Nitekim soli kelimesi "tek-yalnız" manasina gelmektedir. Etimolojik olarak "solo" kelimesine de benzerdir.