türkiye de üniversitelerdeki eğitim kalitesi

entry22 galeri
    10.
  1. esasında türkiye'de üniversiteler bazında bir kalite sıralaması yapılamaz.

    zira her üniversiteden bir kaç tane de olsa alanına öncülük eden bölüm çıkar.

    ama bu sayı en büyük üniversitelerde bile onu geçmez. ancak o öncü bir kaç bölüm üniversiteyi taşır.

    diğer yandan genel olarak söylemek gerekirse türk üniversitelerinin en azından bir elli yılı daha vardır diye düşünüyorum başarı için.
    zira bir toplum, hem akademik bakımdan hem de sosyal bakımdan üniversite ve bilim kültürünü edinmezse, üzerinde hiç bir değer inşa edilemez. edilse de iğreti durur, emanet gibi gözükür.
    bugün dünyanın ilk iki yüz üniversitesine bakın, hemen hepsinin en az yüz yıllık, yüz elli yıllık mazisi vardır.
    bizde üniversiteleşme süreci 50 li yıllarda başlamıştır. yani koca ege üniversitesi bile 61 yıllık yani düşünün. diğer büyük üniversiteler de ona keza.. hepsini saymaya gerek yok.

    hasılı kelam bu işler parayla pulla olmaz; maddi ve fiziksel koşulları iyileştirmele olmaz. üniversite ve öğrenci sayısını arttırmakla olmaz..
    bu iş, ancak toplumun bilimi ve bilimsel olanı özümsemesiyle, bilimsel üretimi ve bu üretimin önemini manen de desteklemesiyle, bu işe gönül vermesiyle olur. türkiye cumhuriyeti henüz genç bir cumhuriyet.. üniversite kültürü şu an ergenlik çağını yaşıyor. zamanla bu kimlik oturacak ve kalite artacak.

    bunun eşiği ise, toplumun gözünde üniversite okumanın anlamının değiştiği zaman aşılır.
    ne zaman ki toplum üniversiteleri iş güç kapısı olarak görmekten vazgeçer ve çocuklarını üniversite okuyup okumama hususunda serbest bırakır işte o zaman üniversiteler de akademi de hızla değişir ve gelişir. Bugün ne yazık ki üniversite, lise eğitiminin bir devamı haline gelmiştir. Ancak üniversite apayrı bir şeydir ve bir insanın bir alanda 2 ya da 4 yıl eğitim alarak tek bir alanda uzmanlaşması demektir. Tek bir alanda uzmanlaşmak demek, geri kalan herşeyi gözden çıkarmak demektir. iyi düşünün bir bölüm okuyorsunuz ve dört yıl boyunca sadece o bölüm ile ilgili olan şeyleri öğreniyorsunuz. Hayatım geri kalanı Hakkında yaşayacağınız Körelmeyi hesap edebiliyor musunuz? Peki neyin uğruna, iş güç meslek.. Bıdı bıdı..

    yani, meslek edinmek, diploma almak, toplum nazarında üniversite okumadan işsiz kalmak yerine okuyarak işsiz kalmış olmak statüsünü kazanmak, eşe dosta alışverişte gözükmek için okuyan insanlar azaldıkça herşey bambaşka olur.

    aksi durumda, akademi de öğrenci de, üniversite kurumu da ilerlemez. çünkü üniversite okumak fantazi işidir. heyecan meselesidir. ve çok ama çok pahalı bir iştir. tam manasıyla külfettir. akıl almaz bir sıcak para döngüsü gerektirir. eğer niye iyi bir meslek edinmekse dört yılda harcayacağınız 100-150 bin lira ile pek çok iş yapabilirsiniz.

    ve herkes üniversite okumak zorunda da değildir. her ne kadar bu empoze edilse de, üniversite okumadan da önemli insan olunabilir, üniversite okumadan da sıfırdan iş güç bulunabilir, üniversite okunmadan da yüksek statülü bir hayat yaratılabilir.

    öğrenciliğe başladığım andan bu yana tam 11 yıldır üniversitenin içindeyim. bugün çocuğum olsa tercihi tamamen kendisine bırakmakla birlikte üniversite okumasını istemem. çünkü 4-5 yıl az bir zaman dilimi değil hayat için. hem de en enerjik ve güçlü; en yaratıcı ve heyecanlı olacağınız 20-30 yaş arasında üniversite okumak çok da mantıklı bir iş değil. insan bu süreçte başka yollardan kendisini geliştirip iş güç sahibi olabilir ve belli bir birikime ulaştıktan sonra üniversite okuyabilir. ve hatta ardından üniversite öncesinde edindiği iş ve hayat tecrübeleriyle üniversite esnasında edindiklerini birleştirip akademik personel olarak bilime akıl almaz katkılar yapabilir, -ki tercih edilen de budur.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük