pek de sallama değildir aslında bu. amerika ve güdümündeki türkiye'nin de dahil olduğu pek çok ülke yeni bir büyük buhran'ın içine girmek üzere. özellikle bize 'herkes ev sahibi olacak' sözüyle yutturulmaya çalışılan mortgage'dan abd'nin başı fena halde ağrıyor şu sıralar. gene abd ekonomisinin petrole bağımlılığı o kadar arttı ki, abd kendini çeviremez hale geldi, saldıracak yeni yerler araması (bkz: iran) da bu yüzdendir aslında. cari açık, iç borç gibi sorunlarla da uğraşmak zorunda ayrıyetten. ırak savaşı'nda yaptığı kar-zarar hesabı tutmadı nitekim, afganistan'da da durum pek parlak değil. marx'ın daha önce söylediği birşey var; eğer burjuvazi küresel sömürüsünü kendi ülkesinde ki işçilerine dağıtmakta cömert davranırsa o ülkenin işçilerinin uyanması o kadar geç olur. amerika'da da durum buydu yakın zamana kadar (bkz: american way), dışarda 3. dünya ülkelerini, içerde göçmenleri iliğine kadar sömürüyor ama vatandaşlarını rahat ettirebiliyordu, dünya'yı sömürüp kendi vatandaşlarını besliyordu alabildiğince ancak durum öyle bir kısır döngüye girmek üzere ki, işin içinden hiçbir ekonomist çıkamamakta. orada olan uuserlar daha iyi bilecektir elbette ancak takip edilebildiği kadarıyla devletin ekonomiye birinci dereceden müdahalesini isteyenler gittikçe artıyor, bu olmazsa amerikan ekonomisi'nin 1945'teki krizi mumla arayacağını söyleyenler bile var. ayrıca nasdaq ya da new york borsası gibi büyük borsalar da kontrolden çıkmış durumda, tabiri caizse arap saçı olarak nitelendiriliyor, kapitalizmin bu derece orantısız büyümesi hiçbizaman hayra alamet olmamıştır. (not: bu konuda ekşiden galatyphoon'un girdileri tavsiye olunur tarafımdan)
ayrıca kuzeyde cheyenneler, güneyde de texaslılar bağımsızlık kıpırtıları göstermeye başladı(ki eski teksas valisi oğul bush'un başkan olmasındaki etkenlerden birinin bu olduğu söylenmekte), ilerde amerika bunlara da bir çözüm bulmak zorunda.
yalnız kehanetin ikinci kısmı islamın yükseleceği görüşü ise bence tamamen ideolojik bir söylem. bu saatten sonra teknoloji bu derece ilerlemişken, kitlelerin bilinçlenmesi için imkanlar bu kadar çoğalmışken, diyalektik ve bilim almış başını dört nala giderken hiçbir din temelli ideoloji yeniden dünya'ya hakim olmaz, istese de olamaz, sadece islamiyet de değil. din-tarım imparatorlukları çağını 1900'lerde osmanlı'nın yıkılmasıyla kesin biçimde kapatmıştır, zor o iş amca yani.