4. sınıf birinden Yalova'da hayatta kalma rehberi (dev hizmet!);
1) Üniversiteye yeni başlıyorsanız ve rastgele burayı yazdıysanız beklentilerinizi low’a alın, hatta any’e alırsanız daha rahat edersiniz. Burada üniversite diye Bir şey yok aslen, 3 tane bina var, 3’ünü şehrin dışında bir yere dikmişler olmuş sana üniversite. O nedenle fiziksel anlamda üniversiteden beklentiniz henüz olmasın. Efsane bir plan var, ama tamamlanmasına sen de 5 sene ben diyeyim 10 sene. Yine de ibf okuyacak arkadaşlara yeni bir bina yaptılar, içeriden dersane ortamı, dışarıdan da fena sayılmaz. Hukuk’cuları bu sene kampüse(şehrin dışında olan) alıyorlarmış, onlara da sıfır bina vereceklermiş.
2) Yemekhane minibüslerden indiğiniz otlak alandan düz şekilde Yalova’ya doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkacak. inşaatçıların kaldığı konteyner’ı arasın gözleriniz. Onun yukarısı yemekhane.
Yemekhane’de para geçmiyor, bu nedenle size verilen vakıfbank+kimlik kartınızın birleşimine para yüklemeniz gerekmekte. Yemek zamanı okuldaysanız 2 normal 1 gizli alternatifiniz var. Normal olanlar, kantinden takılmak, köfte-patso-tost vb. Şeyler var çabucak tekrar acıkıyorsunuz tavsiye etmem, yemekhane’nin yemekleri gününe göre değişsede fena sayılmaz. Her zaman tad odaklı olmanızı tavsiye etmem. Öğle yemekleri 2 TL. 1 gizli alternatifiniz ise, Minibüslerin kampüs e döndükleri petrolün orada tahta bir ev dikkatinizi çekmiştir. Orada efsane adana/döner yapan bir abi var. Kendisinden takılabilirsiniz. Telefonunu alırsanız getiriyorda, tavsiye ederim.
3)
Erkek KYK yurtları anasının amında(kusura bakmayın harbi öyle) . Gitmek için şehre geldiğinizde termal minibüslerinin nereden kalktığını sorun. IDO’nun yanında zaten, 1 kere görürseniz unutmazsınız, ona bineceksiniz, son durak sizin yeni eviniz. Welcome the hell.
Erkek KYK’da kalacaklar için konuşuyorum, yurt odaları gayet iyi. 3 kişilik baza sistemi mevcut, istemediğiniz kadar alanınız ve dolabınız olacak. Yalnız zaman zaman yöneticiler kıllık yapacak, bu nedenle eşyalarınızı çok ortaya bırakmayın. Söylenti olduğu iddia edilse de eşyası çalınan olmuş, o nedenle laptop gibi değerli eşyalarınızı ortada bırakmayın.
Güvenlikçilerin 2 tanesi gerizekalı(bu kısım değişken aslında, belki bir sonraki sene değişirler onlar da), 1 tanesi yaşlı bir mal, kendisiyle tartışmaya girmeyin, bir yerlerden torpili olduğu için orada, hakkınızı da yedirmeyin, birkaç kere diş gösterirseniz bir daha size sataşmaz, onun dışında her gördüğünde laf eder, o yüzden kendisine sınırları çizin. Bir diğer gerizekalı da işsiz olan, imza günü imza kağıdının tepesinde 1 saat avel avel dikilir, kar kıyamette binaların çevresinde gezip sigara içen var mı diye pencereleri gezer. Bu amelenin olduğu günleri birkaç aya ezberlersiniz, o günlere dikkat edin, diğer abiler iyidirler, hatta Mustafa abi bitanedir mesela, kanka olun, yeri geldiğinde kıçınızı onlar toplayacak.
KYK’nın yemekleri kötünün iyisidir, ilk senenin sonunda aynı şeyleri yemekten sıkılacak kıvama gelirsiniz ama tadları fena değil. Kantindeki ablalar melektir, ellerinden geleni yaparlar, dikkat edin terslerine düşmeyin, bir kere gözlerinde küçülürseniz aranızı düzeltmeniz zor, bu da = tostlar geç gelecek, sabahları canınız sıkılacak. Yurda gidiş ücreti 2 lira, üniversite-yurt arası gidiş/dönüş yapmanın 2 yolu var. 1.’si standart kapıya kadar getiren minibüsler. 2.si akköy minibüsleri. Akköy ile daha çabuk gelirsiniz ama yokuşun altında indirirler çünkü termal minibüsleri ile aralarında bitmek bilmez bir kavga mevcut. Bu abiler 5 gece ve 35 geçe geçmekteler oradan, sabahları kendilerini tercih ederseniz avantajlı olursunuz.
Yurt odasında sigara içmeyin, bu sene 100 civarı kişiye 80 lira kitlediler, müdür pamuk gibi adamdır ama bazı konular kırmızı çizgisi. Bunlar alkollü gelmek, odada sigara içmek, onun öğrenci mutlu olsun diye yaptığı etkinliklere gitmemek. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece kendisiyle iyi geçinirsiniz. Giriş çıkış zamanlarında istisnalarınızı hoşgörür, yalnız fazla sık yapmayın ki değeriniz düşmesin. Termal’de hayat öğrenciye göre değil turiste göre dizayn edilmiştir. Dolayısıyla “oturayım da ağız tadıyla bir lahmacun gömeyim!” dediğiniz an hesabı gömerler. Öğrenciye uygun 2 mekan var, biri termalin göbekten yukarı çıkarken gördüğünüz tantunici, diğeri de o tantuniciden yuıkarı devam ederken sol aşağıdaki Ginger, bunlar dışındaki şerefsizler sizin öğrenci olduğunuza dikkat etmeyerek hesabı kitlerler, yanaşmayın . internet berbat, akşamları iyice çekilmez bir hal alıyor, facebook’a bile zar zor giriyorsunuz, o nedenle film vs. indirme işlerinizi gece yatarken verin, ertesi gün izleyin.
Kız KYK yurtları ise 2 tane. Birisi merkezde safranyolu’nda, diğeri termalde. Hakkında daha fazla malumatım olmadığımdan içeriği hakkında pek Bir şey söyleyemeyeceğim, bildiğim kadarıyla merkezdeki odalar 4 kişilik ve mezar kadar, termaldeki ise 8 kişilik ve üniversiteye uzak. Make your choise...
4)
Şehirde yapabileceğiniz pek bi halt yok, keşfetme özgürlüğünüze o nedenle müdahale edip, zaman geçirebileceğiniz nadir aktivitelerinizden birini ziyan etmek istemiyorum. Temel olarak bilmeniz gereken, Guitar hero var, oradaki Ahmet abi iyi adamdır, “Guitar hero 77” diye facebook’da aratın bulursunuz. Ortamı da iyidir. Sahildeki restorantlar kazıktır, özellikle “marina” kelimesini duyduğunuz anda kaçın, tamamen lüks ayağına adam siktikleri mekana verilen addır. “Balıkcılar” bu kelimeyi kusana kadar kullanacaksınız, balıkcılar denen yeri öğrenin, internet de ayarladılar, güzel bir ortam oldu.
5) Yalova’nın kışı yağmur şeklinde, çooook soğuk olmadığından eskimo gibi giyinmenize gerek yok, Termal’deki KYK’lı arkadaşlar, bazen Yalova’ya yağmur yağarken size kar yağıyor, o nedenle siz sıkı giyinin.
6) Emlakçılar heryerde olduğu gibi burada da adam sikmek üzerine çalışırlar, onlarla uğraşacağınıza, facebookta yalova üniversitesi gruplarına üye olup eve çıkacaksanız buralarda kovalayın, 4. sınıflardan çıkanlar evlerini devredebiliyorlar, çok daha ucuza getirebilirsiniz.
7) Hazırlıkta sizden janjanlı 200-300 liralık kıtaplar almanızı isteyecekler, sakın bu tuzağa düşmeyin, alayı terane. “Gömleksiz kırtasiye”nin yerini öğrenip fotokopilerini temin edin. Hocalar “fotokpiyle geleni derse almam” diyip bir daha da siklemeyecekler bu durumu. Totalde 20-25 liraya bir kuru mal edebilirsiniz.
8) Sigara kullanıyorsanız bir nevi cennet sayılabilecek tütüncüler çarşısı var. Birkaç aya parayı denkleştiremediğinizden tütüne döneceksiniz ve tütünün hazır sigaradan harbiden daha güzel olduğunu farkedeceksiniz. Bu noktada old holborn, golden virginia gibi markaları keşfedecek “bunu nereden bulacağım amq” diyeceksiniz, bu noktada tütüncüler çarşısının girişindeki oyuncakcı abi imdadınıza yetişecek. Kendisinde her ikisinden de mevcut. Oradan temin edebilirsiniz. Tütüncüler çarşısı Valiliğin ilerisinde. Valilik ile minibüslerin ana durağının arasında. Zaten “tütüncüler çarşısı nerede?” diye yaşlı amcalara sorarsanız size tarihiyle beraber tarif edeceklerdir.
9) Her hafta perşembe günü çingene pazarı kurulmakta. Hemen tütüncüler çarşısının yanında. Aklınıza gelebilecek hemen herşey orada mevcut, güzel bir aktivite olarak gidebilirsiniz, neler bulduğunuza hayret edeceksiniz. 150 liralık sıfır modemi 10 liraya almışlığım var, güzel seçerseniz baya eğlenirsiniz.
10) Size vadedildiği gibi Yalova harbiden istanbul’a da Bursa’ya da 45 dakika. IDO minibüs duraklarının hemen orada, Bursa’ya gitmek için de terminalimsiye gitmenize gerek yok, minibüs durağının dibindei hayatınızın aşkı “lüx yalova” ile tanışacak, kimi zaman otobüste ayakta yolculuk yapmanın dibine vuracaksınız.
Şimdilik bu kadar, önce Yalova’dan nefret edeceksiniz, zamanla uyum sağlayıp Yalova’yı sevdiğinizi farkedeceksiniz, ama o gün geldiğinde 4. sınıfda olacaksınız. iyi şanslar.
bir arada eğitim kalitesi üzerine bir yazı yazmayı düşünüyorum da bakalım hayırlısı...