Amaç, adı vergi olmayan “yeni bir vergi” koymaktı. Hemen aklıma “vergicilik, kazı en az bağırtarak en çok tüy yolma sanatıdır” özdeyişi geldi. Burada kaz, halk; tüy de alınan para oluyor tabii.
Sonra hatırıma ustamız Kemal Kurdaş'ın, 1961'de ekonomik büyümeyi artıracak kamu yatırımlarının finansmanı için bulduğu “Tasarruf Bonosu” geldi. Güneşin altında yeni bir şey yoktu!
.............
Gözlerimi kapayıp, ekonomiyi dinlemeye başlayınca ufukta kocaman bir bütçe açığı görüyorum. Anlaşılan ekonomi bakanları da aynısını gördükleri için, bütçe gelirlerini artırmak için çare düşünmeye başlamışlar.
Akıllarına Sosyal Güvenlik Sistemi ve gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi zaten varken, bir de otomatik BES kurma fikri gelmiş.
...................
Sırada faizlerin düşürülmesi var.
Şimdi sıfıra yakın düzeyde olan devlet tahvil ve bonolarının reel faizi, nominal faizler enflasyonun altına inerse, eksiye düşecektir. Böylece devlet, halkın parasını bedava kullanmış olacaktır.
Üstelik bütçe, en az “faiz dışı fazla” kadar “reel fazla” verecektir. Bu suretle “Kamu Borcu/ Milli Gelir” oranı daha da düşecektir. Bunu gören derecelendirme kuruluşları kredi notumuzu düşürmekte acele etmeyecektir.